• ArcelorMittal s'ha deixat un 8% i l’han acompanyat a les caigudes Banco Popular i Indra
  • Telefónica s'ha recuperat de la caiguda de dijous tot i patir un ciberatac en els seus ordinadors
Ibex 35_630px

Primer dia de la setmana que l'IBEX 35 tanca amb guanys amb una pujada del 0,33%, cosa que el fa acumular uns guanys del 2,14% durant la setmana i acabar per sota dels 10.900 punts (10.897 punts). El selectiu espanyol segueix corregint les pujades que es van produir des de la primera volta de les eleccions franceses quan Macron va aclarir totes les incògnites que pesaven sobre França.

  • 11.074,60
  • -0,33%

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "el que està passant durant les últimes sessions correctives en l'IBEX 35 s’anomena imponent buit alcista de la sessió del 24 d'abril. Aquest és el buit que el selectiu, igual que totes dels nostres veïns europeus, van deixar a la sessió posterior a la confirmació del resultat de la primera volta de les eleccions franceses".

La resta de borses europees ha acabat la sessió amb pujades moderades del 0,5%. El FTSE 100 britànic ha pujat un 0,57%, el DAX alemany, un 0,46% i el CAC 40 francès, un 0,41%.

Telefónica, la causant de les fortes caigudes d'ahir al selectiu, ha tancat amb pujades del 0,25% després de rebre un ciberatac en alguns dels seus equips informàtics. Les majors caigudes d'aquest divendres han estat per ArcelorMittal que s'ha deixat un 7,94% després de presentar els seus resultats trimestrals.

Banc Popular ha retrocedit un 4,57%, enmig d'un vaivé d'especulacions i Indra ha baixat un 4,31% després dels seus resultats. "Pensem que BBVA molt probablement podria realitzar una oferta per Banco Popular", expliquen els analistes d’RBC Capital Markets en analitzar la situació del banc presidit per Emilio Saracho.

A la banda contrària, les constructores Acciona i ACS han pujat amb força amb alces al voltant del 3%, mentre Cellnex ha avançat un 2,78% i Gas Natural un 2,64%. Entre els pesos pesants del selectiu cal destacar les pujades d'Inditex amb un avanç del 1,60%, Iberdrola. un 0,9%, mentre que BBVA ha tancat pla, Repsol ha caigut un 0,24% i Santander, un 0,53 %.

Després de quatre sessions consecutives de caigudes, l'IBEX ha perdut els 11.000 punts, nivell que va recuperar la setmana passada per primera vegada des d'agost de 2015. De fet, el selectiu és el millor entre els mercats desenvolupats des del repunt de la renda variable al novembre , després de la victòria de Donald Trump.

A més, les empreses de l'IBEX treuen pit el 2017. Les 34 cotitzades que han reportat les xifres del primer trimestre, sense comptar Inditex que té un calendari fiscal diferent, han disparat el seu benefici un 32% respecte al mateix període de l'any anterior. Amb aquesta millora se situen a prop de la xifra dels 10.000 milions d'euros.

En el terreny macro, l'IPC d'Espanya s'ha situat al 2,6% a l'abril amb l'impuls del turisme i del gas. A Alemanya, el PIB ha reflectit un creixement trimestral del 0,6% durant els tres primers mesos de l'any, en línia amb el que s'esperava, mentre que l'IPC s'ha mantingut al 2% i no ha dissipat la pressió sobre el Banc Central Europeu (BCE), tot i que aquesta setmana el seu president, Mario Draghi, va reafirmar les seves polítiques expansives.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent cau un 0,45% fins als 50,56 dòlars, mentre que el WestTexas es deixa un 0,61% fins als 47,54 dòlars. Al mercat de les divises, l'euro cotitza amb pujades del 0,54% pla als 1,0922 dòlars.

José María Rodríguez afegeix sobre el buit alcista del 24 d'abril que "ja hem comentat en nombroses ocasions que aquest tipus de buits, en la gran majoria de les ocasions, s'acaba omplint totalment o parcialment abans de reprendre la tendència predominant d'aquest moment, que és alcista. Evidentment, no sabem si la correcció es frenarà a l'entorn dels 10.530 punts aproximadament (50% del buit) o ​​si ho farà en la seva totalitat, cosa que el portaria als 10.380 punts. Però, amb això vull dir, que la caiguda (del 2,5% a la setmana) de les últimes sessions encaixa dins dels paràmetres normals".

"En línies generals, la gran majoria dels títols directors del nostre mercat continuen mantenint una clara tendència alcista i gairebé cap d'ells ha perforat suports de cap tipus. De moment, ens trobem davant d'una simple fase correctiva/ajust proporcional, després d'un ral·li pròxim al 20% l'any (mesurat fins als màxims d'aquest dilluns)", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador