ana-botin-presentacion-resultados
REUTERS/Sergio Perez

Santander va obtenir un benefici atribuït de 3.231 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, la qual cosa suposa un 14% menys que en les mateixes dates de l'exercici anterior. L'entitat justifica que la caiguda es produeix després d'haver dotat 814 milions en càrrecs per costos de reestructuració, entre els quals es troben els associats a l'últim Expedient de Regulació d'Ocupació (*ERE) llançat per la integració de Popular, que afecta a 3.223 empleats i implica el tancament de 1.150 sucursals. El banc ja va anunciar en la presentació del seu pla estratègic, el mes d'abril passat, que preveia reduir la seva base de costos anuals a Europa en un 10% (1.000 milions d'euros).

  • 4,54€
  • 0,81%

La major part dels càrrecs corresponen a Espanya, uns 600 milions d'euros, mentre que una mica més de 100 milions tenen a veure amb Regne Unit. Si no es tenen en compte aquests càrrecs ni l'efecte dels tipus de canvi, el benefici de Santander en el primer semestre hauria estat un 2% superior.

En el semestre, el marge d'interessos de Santander va créixer un 4%, mentre que el crèdit i els recursos de clients van augmentar un 4% i un 6%, respectivament, mesurat sense tenir en compte l'impacte del tipus de canvi. El marge brut i el marge net van créixer un 1% en el semestre, fins als 24.436 milions i els 12.849 milions, respectivament.

Per part seva, la taxa de mora es va reduir en onze punts bàsics, fins al 3,51%, i les dotacions per insolvències es van mantenir estables en 4.313 milions.

Durant aquest període, el Brasil va continuar sent el mercat que més aporta al benefici, amb el 29% del total, seguit d'Espanya (13%), Santander Consumer Finance (13%), Regne Unit (11%) i els Estats Units (9%). En aquest primer país, el benefici de Santander va ser de 1.482 milions, un 18% més que un any abans. En el primer semestre, va aconseguir augmentar el marge d'interessos un 7% i els ingressos per comissions un 9%.

En el conjunt del grup, Santander va millorar la ràtio de capital que tenen en compte els supervisors i el mercat, el CET1, en uns onze punts bàsics, fins a situar-lo en el 11,3% al tancament del semestre. L'entitat té un objectiu a mitjà termini que es col·loqui entre l'11% i el 12%, com preveu el seu pla estratègic.

SINERGIES

A Espanya, el benefici va augmentar un 5%, fins a 694 milions, en un període en el qual els costos van caure un 7% a causa de les sinergies que el banc obté de la compra de Popular i les comissions es van reduir en la mateixa mesura. Les noves primes d'assegurances van augmentar un 9% en aquest període, en el qual l'entitat ha tancat l'acord amb Allianz per a reestructurar el negoci de bancaseguros que mantenia amb Popular, com va avançar Bolsamanía.

En aquest negoci, l'estoc d'hipoteques va disminuir i el crèdit en general va caure un 4%, alguna cosa que l'entitat atribueix al desapalancament de grans empreses. En el negoci de crèdit al consum, no obstant això, l'estoc de crèdit va augmentar en 600 milions d'euros i els dipòsits de clients ho van fer en 13.300 milions d'euros.

El benefici de Santander Consumer Finance va ser un 1% menor entre gener i juny de l'actual exercici, fins a 658 milions, a pesar que el marge d'interessos es va incrementar un 4% i els costos van augmentar en menor mesura, un 2%. A Regne Unit, la joia d'Ana Botín, les coses no van anar molt millor. L'entitat va guanyar allí 582 milions d'euros, és a dir, un 13% menys que un any abans en les mateixes dates, alguna cosa que el banc atribueix a la pressió competitiva en hipoteques. De fet, va reduir allí els seus ingressos per comissions i va experimentar menors guanys per transaccions financeres, al mateix temps que els costos es van reduir un 1% i les dotacions per insolvències van caure un 22%.

Als Estats Units i Mèxic el benefici va augmentar considerablement. En el primer d'ells, va aconseguir els 465 milions d'euros, la qual cosa suposa un 30% més, impulsats en part pels ingressos, que van pujar un 7%. En general, segons el banc, els volums van millorar en el trimestre gràcies a un creixement en el finançament en banca minorista (automòbils) i comercial.

A Mèxic, el benefici ordinari va ser de 424 milions, un 12% més, i la rendibilitat sobre capital tangible va aconseguir el 20,5%. Precisament, l'entitat celebra aquest dimarts una junta extraordinària d'accionistes amb l'únic propòsit de donar llum verda a l'operació de compra del 25% que no controla d'aquesta filial. El banc ofereix als minoritaris una prima del 14% sobre el tancament de les accions de la filial mexicana del passat 11 d'abril, sessió anterior a l'anunci de l'operació, per al que haurà d'emetre uns 572 milions d'accions, valorats en uns 2.530 milions d'euros.

A Portugal, el benefici ordinari es va incrementar un 14%, fins als 260 milions d'euros, al mateix temps que a Polònia va caure un 1%, fins a 150 milions d'euros. Ja a Amèrica, el benefici de Xile va pujar un 4%, fins a 311 milions, el de l'Argentina es va mantenir en uns 73 milions i el de la resta del Sud del continent (l'Uruguai, el Perú i Columbia) va ser un 16% superior, fins a 94 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador