pp elecciones autonomicas 2023
Partido Popular

Financial Times destaca la "contundent derrota" del Partit Socialista davant del Partit Popular a les eleccions d'aquest diumenge, alhora que subratlla que el PP necessitarà el suport de Vox per governar a moltes zones.

"La votació a 12 regions i més de 8.000 municipis va ser una prova crucial de l'estat d'ànim nacional i va produir resultats ombrívols per al president del Govern, Pedro Sánchez, cosa que suggereix que s'enfrontarà a una àrdua lluita per mantenir a ratlla uns conservadors encoratjats a les eleccions generals", recull el diari britànic. Pedro Sánchez ha anunciat avui que aquests comicis, previstos per al desembre, s'avancen al 23 de juliol.

Subratlla el diari que el Partit Popular ha intentat que les eleccions giressin al voltant de Sánchez, tot i que el seu nom no figurava a les paperetes, presentant-lo com "una persona sense escrúpols i poc digna de confiança i tractant de capitalitzar el descontentament pels seus pactes polítics".

El president del Govern s'ha alineat amb els separatistes catalans i un partit secessionista basc, entre els candidats electorals del qual figuraven 44 membres condemnats d'ETA, el grup terrorista dissolt, entre els quals set declarats culpables de delictes violents, explica Financial Times. Sánchez també "va resultar ferit per una llei de consentiment sexual matussera, impulsada pel seu soci de coalició, el partit d'extrema esquerra Podem, que va donar lloc que es reduïssin les penes de presó de més de 1.000 delinqüents sexuals condemnats. Podem va obtenir mals resultats diumenge”, afegeix el diari britànic.

Sánchez va decidir que la seva carta electoral més gran era la seva gestió de l'economia espanyola, que registra els nivells d'ocupació més alts en 15 anys i una inflació més baixa que la de la major part de la resta de la UE, continua FT. Però l'estancament dels salaris i la prevalença de llocs de treball de baixa qualitat van comptar en contra, precisa.

El diari recull les declaracions de José Pablo Ferrándiz, director d'Ipsos, que creu que els socialistes també s'han vist perjudicats per episodis molt sonats de presumpte frau electoral en petits municipis els últims dies. "Així que si la gent votava en termes municipals o regionals, era dolent per al partit socialista i per a Sánchez. I si van votar a nivell nacional, va ser dolent per al partit socialista i per a Sánchez . . . Així que les coses hauran de canviar si vol arribar a les generals amb opcions de victòria”, comenta.

Noticias relacionadas

contador