SANCHEZ RIVERA CONGRESO

L'escenari de pactes en comunitats i ajuntaments condicionarà el soci de Pedro Sánchez a la Moncloa per als propers quatre anys. El desastre de Podem allunya Pablo Iglesias d'ocupar cadires en un pròxim govern, mentre el PSOE mira cap a Ciutadans i comença a dissenyar una aliança amb la força d'Albert Rivera sota la batuta d'Europa.

L'excusa perquè arrenquin les converses entre socialistes i Ciutadans la va servir en safata el president francès, Emmanuel Macron, que sempre ha estat un referent per al líder del partit taronja. El missatge que va sorgir de la seva trobada amb el president espanyol aquest dilluns va ser clar: cal lluitar contra la ultradreta i els populismes a Europa. Traduït, vol dir que la resta de països rebutgen els pactes entre Rivera i Vox que s'havien insinuat després dels comicis del 26 de maig.

Els liberals europeus, que han recuperat la seva tercera posició a l'Eurocambra en uns comicis que els ha donat 39 escons més, marquen perfil i envien un clar missatge a Rivera: no toleraran connivències amb la ultradreta espanyola. I el líder de Ciutadans no té més remei que assumir que no són el nou PP i "aixecar els vetos al PSOE", explica Ernesto M. Pascual, doctor en ciència política i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

El politòleg explica que si el partit imprimeix un gir en la seva política, un cop superat el cicle electoral, "podria rearmar l'espai del centre a Espanya i encarnar l'esperit del liberalisme europeu a Madrid".

En Ciutadans el debat entre les dues ànimes del partit, la liberal i la populista està roent, expliquen fonts coneixedores a Bolsamanía. I el partit manté el seu hermetisme pel que fa al rumb que adoptaran. La portaveu de l'Executiva de Ciutadans, Inés Arrimadas García, ha evitat avançar res al respecte i ha declarat que serà un comitè nacional que coordinarà aquestes decisions al costat dels representants de la formació als diferents ajuntaments i comunitats.

En una breu roda de premsa a la seu de la formació taronja després de la reunió del Comitè Executiu, Arrimadas va destacar dilluns que el partit ha incrementat el seu suport electoral en aquests comicis i que "es consolida com a partit de govern".

"Anem a gestionar amb responsabilitat aquest govern", i amb aquest fi s'ha constituït un "comitè nacional de negociació de governs", ha anunciat, precisant que en aquest òrgan hi haurà el secretari general del partit, José Manuel Villegas; el secretari d'Acció Institucional, José María Espejo, que el coordinarà; el secretari d'Organització, Fran Hervías; i el de Comunicació, Fernando de Páramo.

PRIMERA REUNIÓ, AQUEST DIMARTS

Segons ha explicat, aquest comitè, que mantindrà la seva primera trobada aquest dimarts, treballarà amb els representants de Cs als diferents municipis i comunitats per definir la postura a adoptar en relació amb les votacions d'investidura i els pactes de govern.

Tampoc ha volgut revelar si Cs s'oposaria al fet que Vox entrés als futurs governs que negociïn amb el PP, per exemple a la Comunitat de Madrid, i s'ha limitat a afirmar que intentaran formar "els millors governs possibles, pensant en l'interès general dels ciutadans". En declaracions a la Cadena COPE, però, ha mantingut la seva negativa a aliar-se amb el PSOE al Congrés, però ha deixat a l'aire els acords regionals.

CIUTADANS A CANVI DE PODEM

No hi ha res lligat, per ara, entre cap dels partits en competició, incloent-hi el PP, però diversos mitjans ja apunten aquest dimarts que el PSOE descarta Podem a favor de Ciutadans en el nou tauler polític. Amb Aragó, Castella i Lleó i Múrcia en joc, l'entesa entre els de Rivera i els barons socialistes d'aquestes regions ja es cuina. Menys clar està el cas de Madrid, on sembla clar el matrimoni entre PP i Ciutadans, encara que Arrimadas ha desmentit que hi hagi acords amb els populars.

Una altra història serà la investidura de Pedro Sánchez, punt en el qual el partit de Rivera insisteix en el seu tancament. No obstant això, el gir d'esdeveniments aplana el camí que semblava impossible fa un mes: una abstenció de Ciutadans que facilités un govern en solitari del PSOE amb pactes puntuals, per exemple, en uns Pressupostos Generals que, afavorits per la formació taronja, serien del grat de Brussel·les. Una mena de reedició del 'pacte de l'Abraçada' de 2016.

Noticias relacionadas

contador