ep pablo iglesias alberto garzonantonio maillo participanun acto publicola facultadcomunicacionmalaga 20190410182902
Álex Zea - Europa Press

"Sense atenuants: els resultats electorals són dolents, hem experimentat un retrocés. No estem contents, però no ens rendim". Així ha iniciat el líder de Podem, Pablo Iglesias, durant la seva compareixença davant els mitjans aquest dilluns per donar compte dels resultats de la formació morada en les eleccions municipals, autonòmiques i europees celebrades aquest diumenge 26. Iglesias no només no descarta dimitir, sinó que insisteix en la seva idea d'entrar a formar part del futur govern de Pedro Sánchez.

Ja ho deia fa uns dies, que veia de "sentit comú" ser ministre a l'executiu, i ara s'ha reafirmat en aquesta idea malgrat la derrota electoral. "Amb les forces que tenim anem a posar-les al servei de construir un bloc de governabilitat", ha dit Iglesias, que ha recordat que Podem va aconseguir 3,7 milions de vots en les passades generals i que això els legitima per formar part del govern.

"Aquests 3,7 milions de vots poden ajudar que Espanya tingui un govern progressista històric, des de la modèstia del que representem", ha remarcat el líder de la formació morada, que ha assegurat que "no ho posarem difícil" perquè no van a demanar "res que no ens correspongui". Encara que sí que ha reconegut que, després de les eleccions del 26M, "a l'hora de negociar no podrem demanar moltes coses que ens agradaria" precisament pel que ha passat aquest diumenge, que a les xarxes socials s'està comentant sota l'etiqueta 'Hundidas Podemos'.

Segons Iglesias, "hem de ser conscients del que pesem, però podem estar en la proporció modesta en que ens correspon" al govern central i en d'altres que es van a formar en ajuntaments i comunitats com Canàries, Les Balears, la Comunitat València o La Rioja. "Posarem tota la nostra força per fer governs que defensin la justícia social i els drets socials", ha insistit.

NO DIMITEIX

Iglesias també ha dit que ara és moment de "fer autocrítica" i d'"assumir responsabilitats", i per això ha anunciat que durant les pròximes setmanes convocarà el Consell Ciutadà Estatal per valorar els resultats del 26M. Tot i això, ha deixat clar que no es planteja dimitir. "El meu càrrec està sempre a disposició dels inscrits i inscrites de Podem", ha assegurat el dirigent, que ha parlat del que ha passat a Madrid, sobretot a l'Ajuntament, on l'esquerra no suma per mantenir el govern, que pot recuperar el PP si aconsegueix el suport de Ciutadans i Vox.

"Nosaltres vam demanar el vot per a les dues candidatures que formaven originalment la candidatura d'Ara Madrid (la de Manuela Carmena i la de Carlos Sánchez Mato). Actuem amb ètica, i sempre vaig pensar que era necessari que les dues estiguessin representades a l'Ajuntament", ha afirmat Iglesias, que ha tret un ensenyament de tot això: "a l'esquerra no ens funciona quan ens dividim i quan ens barallem. Si alguna cosa ens ensenya a tots és tenir clar que la divisió resta i que la suma multiplica".

contador