cb elecciones spain

El Baròmetre d'Opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de gener torna a situar el PSOE al capdavant amb el 29,9% de suport i una pujada d'un punt. En segon lloc, Ciutadans, supera amb un 17,7% el PP. Els 'populars' cauen gairebé cinc punts, fins al 14,9%, i perden la tercera plaça en favor de Units Podem, que marca un 15,4%. Vox segueix creixent i ja arriba al 6,5%.

L'enquesta sobre intenció directa de vot es va realitzar entre l'1 i el 13 de gener, període que coincideix amb les negociacions per a la formació de govern a Andalusia i els acords entre PP, Cs i Vox, així com amb l'aprovació dels Pressupostos per part del Govern i la seva remissió al Congrés. També, abans de la crisi interna que ha afectat aquests darrers dies a Podem, després que Íñigo Errejón decidís concórrer a les eleccions autonòmiques amb la marca de Manuela Carmena i abandonés el seu escó al Congrés després de les pressions de la direcció del seu partit.

Pedro Sánchez se situa com el preferit pels espanyols per ocupar el càrrec de president del Govern

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Pedro Sánchez se situa com el preferit pels espanyols per ocupar el càrrec de president del Govern, amb el 26,8%. Per darrere el segueix Albert Rivera, amb un 15,3%, Pablo Casado, amb un 10,9%, i Pablo Iglesias, amb un 8,9%. Destaca que la segona opció (24,1%) és que cap dels actuals nom, mentre que Santiago Abascal seria el triat per l'1%.

No obstant això, la majoria dels enquestats respon que l'actual president del Govern els inspira poca (38,9%) o gens de confiança (35,6%). La mateixa situació en què es troba el principal líder de l'oposició. Casado inspira poca o gens de confiança per al 29,4% i 53%, respectivament.

Pel que fa als ministres, Pedro Duque es col·loca com el millor valorat, amb un 4,3, seguit de Fernando Grande-Marlaska, amb un 4. Per la seva banda, María Luisa Carcedo i Luis Planas, són els menys valorats, amb un 3,2.

La majoria, al voltant d'un 36%, considera que la situació política actual d'Espanya és dolenta o molt dolenta. El 40% creu que la gestió que està fent el Govern del PSOE és regular, encara que la majoria, el 42,5%, considera que seria pitjor si fos el PP que governés.

L'ATUR, PRINCIPAL PREOCUPACIÓ

Respecte a la valoració de la situació econòmica actual d'Espanya, el 42,1% dels espanyols la qualifica com regular. El 54% creu que està igual que fa un any, mentre que el 42,3% considera que seguirà així durant els propers dotze mesos.

D'altra banda, l'atur segueix sent la màxima preocupació dels espanyols, però baixa 2,4 punts respecte a l'estudi de desembre, del 59,2% al 56,8%.

Creix, en canvi, la preocupació pels partits i pels polítics, del 29,8% esmentat el desembre el 31,1% de l'última anàlisi, que es manté al segon lloc a la llista de les inquietuds dels espanyols.

Noticias relacionadas

contador