• Una postura recolzada també per l'abandonament de les polítiques expansives
weidmann guindos

Aquest dijous es reuneix el Consell Europeu. Una trobada que tindrà sobre la taula la candidatura de Luis de Guindos a la vicepresidència del BCE, "recolzada per Alemanya", destaquen els analistes del banc suís UBS. Per això, els analistes opinen que "en correspondència, Espanya donarà suport a l'alemany Jens Weidmann per a la presidència d'aquest organisme, ja que els dos països estan governats per partits enquadrats en el Partit Popular Europeu, que solen recolzar-se mútuament en els nomenaments".

El banc suís apunta que el tàndem Alemanya-Espanya arriba a un pes del 38% de la població de la Unió Europea, per sobre del requisit del 35% exigit per formar una minoria de bloqueig contra altres candidats alternatius. UBS creu que l'aliança germano-espanyola al BCE es mantindrà, ja que "no veiem una alta probabilitat d'eleccions a Espanya abans de juny de 2019 ni que Alemanya sacrifiqui el seu candidat a la presidència d'aquesta institució a canvi de més influència en la integració europea", afirmen.

Ricardo García, economista en cap d'UBS per a l'Eurozona, explica que "l'equip Weidmann i De Guindos fa preveure un camí més agressiu de pujada de tipus que la descomptada pels mercats el que, unit a l'abandonament de les polítiques expansives (QE), explica per què UBS ha optat una posició llarga en l'euro enfront del dòlar durant l'últim mes". El banc suís veu el canvi euro-dòlar als 1,25 en tres mesos, i als 1,30 en dotze mesos.

Els experts del banc suís pronostiquen que l'aliança germano-espanyola es mantindrà, ja que "no veiem una alta probabilitat d'eleccions espanyoles abans de juny de 2019 o que Alemanya estigui disposada a sacrificar la seva oportunitat de presidir el BCE a canvi d'una major influència en la integració europea", afirmen des d'UBS.

Els experts asseguren que el nou acord de 'Gran Coalició' promet una Alemanya més flexible pel que fa a la integració europea. "A més, és cada vegada més evident que els europeus ja s'estan centrant en els passos d'integració més consensuats. Per tant, el teló de fons és força diferent de quan Merkel es va veure obligada a sacrificar el Ministeri de Finances alemany per evitar alternatives molt difícils com la repetició d'eleccions, un govern minoritari o fins i tot la renúncia", destaquen al seu informe.

Amb més països, a més d'Alemanya i Espanya, que donen suport a una política conservadora del BCE, UBS considera que serà difícil superar la candidatura alemanya. "Amb França buscant el suport d'Alemanya per a una major integració europea, Alemanya té una bona possibilitat d'obtenir el suport de França per a la presidència del BCE al final", aposta el banc suís.

També consideren que De Guindos pot ser menys expansionista del que anticipen els mercats. "Després de tot, Espanya compta amb una participació superior a la mitjana a la banca comercial, que es beneficiaria amb tipus d'interès més alts", indiquen els experts. UBS afirma que, com a ministre d'Economia, De Guindos va ser clau en el gran ajust fiscal d'Espanya i en els esforços de reforma durant la crisi de l'euro, que "fins i tot van sorprendre a Berlín en aquell moment", afegeixen.

Finalment, els analistes asseguren que "una ràpida pujada de tipus juntament amb el final de la recompra de deute donaria suport a l'euro, al sector bancari i als rendiments dels bons de la zona euro més alts. En aquest sentit, vam obrir una posició llarga en euros al febrer, amb un objectiu d’ 1.30 enfront del dòlar nord-americà en 12 mesos", assegura UBS.

Noticias relacionadas

contador