les-propos-de-trump-menacent-la-securite-des-journalistes-selon-l-onu

El president dels EUA, Donald Trump, ha mostrat el seu optimisme davant un bon desenllaç de les negociacions amb el Canadà perquè el país s'uneixi al nou acord comercial assolit amb Mèxic i que substituirà l'actual Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN). El republicà ha declarat que creu que el país veí "vol arribar a un acord" i ha afegit, davant periodistes a la Casa Blanca, que no creu "que sigui bo per a res que no ho facin".

Aquest divendres finalitza el termini de negociacions entre els EUA i Canadà, una data inamovible perquè el país s'uneixi a l'acord que es va assolir a inicis de setmana amb Mèxic i que reemplaçarà el TLCAN. "Volen ser part de l'acord", ha assegurat Trump sobre els seus veïns del nord. "Tenim de termini fins divendres i estem en el bon camí. Veurem què passa", ha agregat.

Des de Canadà, la ministra d'Afers Exteriors del país, Chrystia Freeland, va destacar aquest dimecres que les converses sobre el tractat van estar "molt intenses" i va assenyalar que el país espera assolir compromisos que aportin beneficis a les tres parts.

"Les nostres autoritats s'estan reunint ara i seguiran trobant-se fins molt tard aquesta nit. Possiblement se segueixin reunint tota la nit", ha asseverat després de reunir-se amb el representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer.

"Estem en un moment molt intens de les negociacions i tractem de fer moltes coses en poc temps", ha manifestat Freeland, que s'ha declarat "optimista". No obstant, ha subratllat que encara queda "molta feina" per fer en "temes específics".

Aquest mateix dimecres, els presidents dels Estats Units i Mèxic, Donald Trump i Enrique Peña Nieto, respectivament, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, van assenyalar que confien que el nou acord quedi tancat abans de divendres, conforme al calendari fixat.

"Creiem que és possible arribar aquí cap al divendres, però és només una possibilitat perquè dependrà de si finalment és un bon acord per a Canadà", ha dit Trudeau en una roda de premsa des d’Ontario. "Un no acord és millor que un mal acord", ha defensat.

Canadà té tres dies per intentar sumar-se a l'acord comercial que els Estats Units i Mèxic van tancar dilluns després d'un any de negociacions per reemplaçar la versió actual del TLCAN. Aquest consens a nivell bilateral, ha indicat Freeland, "aplana el camí" perquè s'ampliï als tres socis regionals.

Noticias relacionadas

contador