cbmexicousa short1

Els Estats Units i Mèxic han arribat aquest dilluns a un principi d'acord per a un nou tractat comercial en el marc de la renegociació del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN). Així ho recullen diferents mitjans nord-americans.

Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat a través del seu compte personal de Twitter, com és habitual, "un gran pacte" amb el país asteca.

Aquest principi d'acord se centra en la indústria de l'automòbil, però deixa de banda altres assumptes polèmics, segons recull The New York Times.

No obstant això, un acord preliminar entre els dos països no podria realment revisar el TLCAN (NAFTA, en les seves sigles en anglès). I és que aquest principi d'acord encara exclou Canadà, la tercera part del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord, ja que el país presidit per Justin Trudeau ha estat absent durant les converses celebrades a Washington durant les últimes setmanes. Per això, un nou tractat dependrà que Canadà torni a les negociacions.

QÜESTIÓ DE "HORES"

Si això passés, es podria aconseguir un acord definitiu en el termini d'una setmana, segons Ildefons Guajardo, ministre d'Economia mexicà.

Guajardo també va assegurar aquest diumenge que era qüestió d’"hores" aconseguir un acord per a la renovació del TLCAN després dels avenços aconseguits durant els contactes bilaterals entre els dos països, tal com informa Europa Press.

"Pràcticament estem en les últimes hores d'aquesta negociació (...) veurem com avança el dia", va declarar Guajardo a la seva arribada a l'oficina del representant comercial dels Estats Units a Washington per iniciar una nova jornada de contactes.

Noticias relacionadas

contador