TLC NAFTA port

Aquesta setmana, Canadà reiniciarà les converses oficials amb els Estats Units amb l'objectiu d'aprovar una nova versió del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA) pròximament. Durant aquests últims dies s'ha conegut que el país presidit per Donald Trump i Mèxic ja han arribat a un acord que reescriu el pacte comercial trilateral, ratificat per primera vegada el 1994.

El mateix Trump va qualificar aquest acord com "un gran dia per al comerç", mentre que la cancellera canadenca, Chrystia Freeland, és a Washington per continuar les negociacions. "Només queden un grapat d'assumptes difícils. Mèxic ja hi és. Crec que podem aconseguir-ho aquesta setmana, realment ho crec", han assegurat des del Consell Nord-americà de Negocis de Canadà, abans d'advertir que les converses trilaterals d'aquesta setmana serien "dures" i "intenses”.

Per la seva banda, el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va dir en una entrevista a la CNBC que té l'esperança que aviat es reprendrà l'acord comercial amb el Canadà, però va advertir que els Estats Units està a punt de seguir endavant amb el que havia negociat amb Mèxic. "Aquest és un gran avanç per al comerç" i "crec que el nostre objectiu és intentar que el Canadà hi participi ràpidament", va afegir.

Canadà adverteix que les converses trilaterals d'aquesta setmana seran "dures" i "intenses"

És més, Trump ha amenaçat amb aplicar aranzels als automòbils fabricats al Canadà si aquest país no s'uneix a l'acord actualitzat. "Crec que amb el Canadà, francament, el més fàcil que podem fer és posar aranzels a l'entrada dels seus automòbils. És una quantitat tremenda de diners i és una negociació molt simple", ha dit el president nord-americà.

Mèxic també ha expressat la seva opinió. El canceller Luis Videgaray ha afirmat que les tres parts treballarien per un acord a tres bandes. "Ara dedicarem llargues hores a la negociació amb Canadà". Mentrestant, el president mexicà Enrique Peña Nieto assegura que desitja signar l'acord abans de deixar el càrrec a finals de novembre.

Les negociacions entre els tres socis, el comerç mutu dels quals ascendeix a més d’1,2 bilions de dòlars anuals, s'han prolongat durant més d'un any i ha exercit pressió sobre el peso mexicà i el dòlar canadenc.

Aquest mateix dilluns, els Estats Units i Mèxic sí que van aconseguir arribar a un acord sobre un nou tractat de lliure comerç. "Hem aconseguit un acord molt més simple i millor per a tots dos països". "És un acord increïble per a les dues parts, però sobretot per als treballadors i els ciutadans", assenyalava Trump.

Noticias relacionadas

contador