cb trade war china eeuu

Una escalada de les tensions comercials que mantenen la Xina i els EUA que portaria al gegant asiàtic a apostar per l'autosuficiència frenarà el creixement de la segona major economia mundial a una mitjana del 3,7% durant la pròxima dècada, segons les projeccions de l'agència S&P Global Ratings, que considera inevitable al 100% una desacceleració del PIB xinès durant els propers anys, després de "quatre dècades daurades".

"La desacceleració del creixement de la Xina s'estendrà fins al 2030. El deteriorament de la demografia i la disminució del creixement de la productivitat suposen que això estigui gairebé 100% garantit", adverteix l'agència. En el pitjor dels tres escenaris previstos per S&P Global, el ritme de reformes estructurals al mercat xinès s'alentiria coincidint amb un agreujament de les tensions econòmiques i financeres, amb una pujada al 25% de tots els aranzels en els intercanvis bilaterals entre la Xina i els EUA.

"La desacceleració del creixement de la Xina s'estendrà fins al 2030"

Sota aquest supòsit més pessimista, el creixement del PIB de la Xina minvaria gradualment des del 6,2% previst per al 2020, fins a l'1,3% el 2030, amb un ritme d'expansió mitjà anual del 3,7% per a la propera dècada. D'aquesta manera, la mida de l'economia de la Xina seria el 2030 un 10% o 2,5 bilions de dòlars (2,3 bilions d'euros) més petit que en l'escenari base establert per l'agència.

La qualificadora de riscos estima en el seu escenari principal que, en el cas que la Xina introdueixi moderades reformes en la seva economia i la seva relació amb els EUA s'estabilitzés, el seu PIB creixeria a un ritme mitjà del 4,6% durant la pròxima dècada, mentre que sota la hipòtesi d'una major liberalització del seu mercat i d'arribar a un acord amb els EUA, el ritme d'expansió s'acceleraria a una mitjana del 5,4%.

"La Xina necessita trobar formes d'elevar el creixement de la productivitat a causa dels seus desafiaments demogràfics", assenyala Shaun Roache, economista en cap per a Àsia Pacífic d'S&P Global Ratings, segons el qual la tecnologia, incloent-hi la tecnologia estrangera, pot ajudar a la Xina a abordar aquest repte.

De fet, en la seva anàlisi, S&P subratlla que la canviant relació entre la Xina i els EUA té moltes dimensions, tot i que des d'un punt de vista econòmic, és la tecnologia més que el comerç el seu nucli. En aquest sentit, Roache adverteix que en el cas que la Xina opti per un desenvolupament tecnològic més autosuficient "això prendrà més temps".

En qualsevol cas, l'agència adverteix que l'evolució del "Gran Joc", l'evolució de l'estira i arronsa en les seves relacions que mantenen les dues grans economies mundials, tindrà repercussions en molts altres actors, ja que moltes economies patirien la caiguda de la demanda xinesa, així com també del menor accés a la puixant nova economia del gegant asiàtic.

Noticias relacionadas

contador