la-chine-assure-avoir-les-moyens-de-gerer-les-variations-du-yuan

El iuan s'encamina a la major caiguda mensual en més d'un quart de segle després que l'agost la divisa de la Xina acumuli un descens gairebé del 4%, a mesura que Pequín s'enfonsa en una guerra comercial perllongada amb els EUA. Els analistes esperen una major debilitat durant els propers mesos.

La Xina ha permès que el renminbi caigui fins als 7,1494 dòlars aquest divendres. Mentrestant, el país busca mesures per aconseguir que les exportacions xineses siguin més competitives i reduir parcialment l'efecte dels aranzels nord-americans. "La Xina realment està prenent una perspectiva a llarg termini, no creuen que la guerra comercial sigui una cosa que es pugui resoldre a curt termini", asseguren des de Deutsche Bank a Financial Times.

Des de Westpac consideren que el iuan era "particularment resistent" abans d'agost, però "amb l'escalada de les tensions comercials, hi ha menys incentius per evitar que el renminbi es debiliti". Afegeixen que la caiguda del renminbi l'agost es va deure en part a les caigudes anteriors d'altres monedes d'Àsia i el Pacífic a mesura que el Banc Central de la Xina retrocedia per permetre una "rutina ascendent gradual".

La Xina "no creu que la guerra comercial sigui una cosa que es pugui resoldre a curt termini"

El descens mensual de la divisa és el més gran des que la Xina va unificar les seves taxes de canvi oficials i no oficials, o de mercat, el 1994, el que efectivament va reduir a la meitat el valor oficial en dòlars de la moneda. Ara, la seva constant caiguda pot provocar la ira de Washington, que aquest mes va qualificar oficialment a la Xina de manipulador de divises. Però també ajudarà a mitigar l'impacte dels aranzels, que s'han expandit per cobrir pràcticament tots els béns importats de la Xina.

Aquest mes, Pequín va permetre que la moneda creués el llindar de 7 dòlars per primera vegada des de la crisi financera mundial després que el president dels EUA, Donald Trump, anunciés un aranzel del 10% sobre les importacions de la Xina per valor de 300.000 milions d' dòlars. Divendres passat, Trump va continuar intensificant la guerra comercial i va prometre augmentar aquest aranzel al 15%, així com augmentar els aranzels existents sobre altres importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars.

Els economistes de Capital Economics van estimar aquest mes que una caiguda del 10% enfront del dòlar per al renminbi impulsaria el creixement econòmic en un 0,2%.

Noticias relacionadas

contador