• Abe lanzó en 2012 un ambicioso programa económico para revitalizar la economía
  • Este domingo, tras la victoria ha prometido nuevos paquetes de gasto fiscal
  • El primer ministro tiene además planes para revisar la constitución pacifista del país
shinzo abe

La coalició governant al Japó liderada pel primer ministre Shinzo Abe ha aconseguit una clara victòria en les eleccions parlamentàries, amb un resultat molt superior al que s’esperava. Abe ha promès continuar amb el seu programa econòmic de polítiques fiscals expansives per a impulsar l’economia i té previst revisar la constitució pacifista del país per primer cop.

  • 38.385,73
  • 0,08%

En concret, el grup parlamentari amb Abe com a cap visible, Partit Liberal Democràtic, va aconseguir 56 dels 121 seients que estaven en joc ahir diumenge, i que corresponen a la meitat de la cambra, segons informa l’agència AP. Igualment, el soci conservador en la coalició, el Komeito, va obtenir 14 seients més, amb la qual cosa el total de 70 supera l’objectiu de 61 que havia establert aquest grup abans dels comicis.

MÉS DESPESA PER A INCENTIVAR L’ECONOMIA

Les claus d’aquests comicis estaven en les intencions de revisar per primer cop la constitució del Japó, que té un clar caràcter pacifista com a resultat de la derrota a la II Guerra Mundial, i el programa econòmic d’Abe, que va dissenyar ja fa quatre anys. "Tinc dos anys més de mandat com a president del partit LDP, i aquest és un objectiu de la formació, així que vull abordar-lo amb calma", va assegurar sobre la constitució el mateix Abe, en declaracions que recull Reuters.

Aixa mateix, va dir que se sentia alleujat pel resultat electoral, i va prometre un nou paquet de despesa pública per a contribuir a treure l’economia del seu ensopiment d’una manera "total i agressiva", va assenyalar a la televisió japonesa NHK, informa AP. El mercat ha acollit amb bona disposició el resultat. El Nikkei es dispara més d’un 4% i el ien es revaloritza gairebé un 1% respecte al dòlar.

contador