• La trobada es perllongarà durant, aproximadament, cinc dies
  • Les dues parts han acordat no filtrar informació
angela-merkel-martin-schulz 20171123124026

Alemanya només té una sortida, si no vol repetir eleccions. I aquest camí és una 'gran coalició'. El país ja fa 105 dies que està sense govern i la incertesa comença a convertir-se en intranquil·litat. Per això, els dos grans partits estan obligats a arribar a un acord. Aquesta setmana arrenquen unes intenses jornades de negociacions entre la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera, Angela Merkel, i els socialdemòcrates de Martin Schulz, l'SPD, que podria finalitzar en un esperat entesa entre les dues parts.

Schulz ha declarat que té intenció d'abordar les negociacions per a una coalició de govern amb Merkel des d'una actitud "constructiva" i sense marcar "línies vermelles", segons ha fet saber en un comunicat amb motiu de l'obertura aquest diumenge de la primera ronda de converses, la trobada es perllongarà durant, aproximadament, cinc dies. Per la seva banda, la cancellera alemanya ha assegurat aquest cap de setmana que considera que "podem aconseguir-ho".

La reunió té lloc en un moment crucial a la política alemanya, després del fracàs de la coalició 'Jamaica' que anaven a formar la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), els verds i els liberal-demòcrates. L’impossibilitat d'aquesta primera alternativa va portar Angela Merkel a un segon intent amb el seu soci en l'anterior govern. Una opció que semblava remota després del resultat electoral, ja que Martin Schulz va anunciar públicament que descartava aquesta possibilitat.

Però les coses han canviat. I 105 dies sense govern a Alemanya semblen massa. Encara que la idea d'una gran coalició no desperta entusiasme entre la població alemanya, atès que és considerada com una mesura d'emergència. Segons una enquesta de la cadena ARD, només un 45% dels alemanys està a favor, mentre que més de la meitat, un 52%, s'ha mostrat escèptic respecte a aquesta fórmula.

TROBADES HERMÈTIQUES

Segons informa la revista alemanya 'Der Spiegel', les dues parts han arribat a un acord perquè durant aquestes reunions no es filtri cap informació. Merkel ja va intentar al novembre pactar amb liberals i verds, però les profundes diferències entre els tres partits, així com les contínues declaracions públiques dels seus negociadors, van acabar dinamitant el diàleg i amb això la millor opció per formar govern a curt termini.

Els líders al Parlament de CDU i SPD es van reunir dimecres i van emetre un comunicat conjunt en què es van mostrar "optimistes" de cara a la cita d'aquest diumenge. "La confiança ha augmentat", van dir. No obstant això, el vicepresident socialdemòcrata, Thorsten Schaefer-Guembel, va advertir dimarts que les diferències persisteixen.

Noticias relacionadas

contador