• Després del rebuig de l'SPD...
  • ...la seva única opció viable és una coalició amb liberals i verds
merkel alemania jamaica
BOLSAMANIA

Angela Merkel serà cancellera d'Alemanya per quarta vegada consecutiva. Tot i que la formació de govern no li resultarà tan senzilla. Martin Schulz ha anunciat que els socialdemòcrates de l'SPD es passaran a l'oposició i abandonaran l'aliança que va governar durant l'última legislatura. Per tant, el 'pla B' de Merkel és 'Jamaica'.

I no és que Merkel necessiti un acord internacional per governar. 'Jamaica' és el nom que rep la possible coalició d'un tripartit format per conservadors, liberals i verds tan exòtic. Aquesta denominació prové dels colors de cada partit, ja que al bloc conservador (CDU/CSU) de la cancellera alemanya se li assigna el color negre; al Partit Liberal (FDP) el groc, i als ecologistes, el verd, que formen la bandera d'aquest país caribeny.

Segons els resultats (mitjana dels resultats informats per ARD i ZDF), a partir de les 23:30 hores, hora local, la CDU i l'SPD van rebre el 32,9% i el 20,7% dels vots a les eleccions federals alemanyes el 2017, respectivament. L’AFE va guanyar un 12,9%. El partit Gruen (Els Verds), els liberals de l'FDP i Die Linke (La coalició d'esquerra) van rebre 10,5%, 8,9% i 9%, respectivament.

'Jamaica' sumaria el 52% dels vots i suposaria l'única opció viable, després del rebuig de l'SPD a renovar l'acord amb Merkel descarta una aliança que aglutinaria el 53% dels vots. Per tant, l'acord amb verds i liberals és l'única opció. Per als experts de Berenberg, aquesta coalició "posarà més èmfasi en les retallades d'impostos a la renda, en l'economia digital i en la lluita contra el canvi climàtic i menys èmfasi en augmentar els drets a pensió". No obstant això, "no s'esperen canvis significatius en les polítiques europees i internacionals".

La construcció d'aquesta coalició no serà tasca fàcil. Els punts de vista d’Els Verds sobre qüestions com l'energia, el clima i la política de refugiats xoquen amb la mentalitat de Merkel i el seu partit, així com amb la mentalitat dels liberals. Els analistes de Link Securities també destaquen que "aquesta coalició" xoca "en múltiples aspectes i que poden provocar constants tensions si finalment participen al govern". Per això, des de Berenberg consideren que "les converses seran difícils, sempre ho són. Però Merkel és bona per salvar aquestes diferències".

Des de Barclays recorden que "Els Verds i l'FDP també tenen opinions oposades sobre la política de la UE". A més, indiquen que també és possible un govern minoritari entre els liberals de l'FDP i la CDU que compten amb més punts en comú, però seria encara menys efectiu. "Mentre que la CDU i l'FDP són els més propers als manifestos, seria difícil aprovar nova legislació de manera efectiva amb només el 43,4% dels vots", indiquen des de l'entitat britànica.

Noticias relacionadas

contador