• L'impuls creditici podria frenar sobtadament danyant la demanda interna i la inversió privada
  • El creixement de l'economia nord-americana podria aturar el seu desenvolupament si els preus repunten de manera inesperada
trump meeting

Saxo Bank ha advertit aquest dilluns de les greus conseqüències que la política aranzelària del president Donald Trump podria tenir sobre l'economia nord-americana, gravant el consum, reduint la inversió i aturant el creixement. Després de l'anunci de la signatura de les mesures proteccionistes dijous passat, el banc d'inversió danès ha augmentat al 70% el risc d'aparició d'una nova recessió al país nord-americà per als propers 12 mesos.

"En més de 30 anys mai he vist suposicions i premisses més incorrectes que les presentades per l'administració dels EUA sobre el comerç. Peter Navarro és el major risc per al creixement en aquest moment", declarava Steen Jakobsen, economista en cap i director de informació de Saxo Bank.

El primer efecte evident serà l'augment dels preus per als consumidors, de fet, segons paraules del comunicat de Saxo Bank, aquesta mesura és un impost directe al consum, amb un 40% dels productes venuts en Walmart amb origen a la Xina o Àsia. Els aranzels reduiran el dèficit comercial dels Estats Units, però produiran un menor creixement: "la població nord-americana passarà de gastar els diners que no té (dèficit per compte corrent), a gastar menys per ajustar-se a preus més alts", cosa que conduirà l'economia a un menor desenvolupament, segons explica l'informe. "El creixement aviat mostrarà que els EUA estan en cicle tardà, en lloc d'un nou cicle, declarava Jakobsen.

"La població nord-americana passarà de gastar els diners que no té, a gastar menys per ajustar-se a preus més alts", Saxo Bank

El dòlar nord-americà es debilitarà encara més, amb una inflació no estructural que podria créixer sobtadament, obligant la Reserva Federal a impulsar el preu del diner al país.

A més, l'impuls creditici d'Amèrica del Nord, que avança uns 12 mesos l'economia real, es contreu des de juliol de 2017. Això conduirà la població nord-americana a produir una menor demanda i el sector privat a realitzar una menor inversió tot i la reforma fiscal, una cosa molt negativa per a la palanquejada economia nord-americana. De fet, l'informe de Saxo Bank mostra un nivell de correlació alta del 70% entre l'impuls creditici dels Estats Units i la inversió privada fixa, mentre que la dada és del 60% entre el flux de crèdit i la demanda interna final dels consumidors.

Noticias relacionadas

contador