• La UE podria acudir a l'Organització Mundial del Comerç davant d'una mesura "alarmant" i "profundament injusta"
  • La Xina, Corea del Sud i el Japó ja planegen mesures que compensin el proteccionisme de Trump
  • El NAFTA no es toca i Mèxic i Canadà, ho celebren
malmstrom

Europa no es dona per al·ludida. En els plans de la Unió Europea (UE) no entra la negociació amb el president Donald Trump per al seu aixecament dels aranzels a l'acer i l'alumini, mesura signada pel líder republicà dijous passat, i que simplement no consideren que hagi de ser imposada al bloc europeu. "Europa no és una amenaça per a la seguretat interna nord-americana", ha declarat la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, a Brussel·les aquest divendres. "Comptem amb ser-ne exclosos", ha afegit.

Donald Trump va signar dijous passat mesures aranzelàries en contra de les importacions d'acer (25%) i alumini (10%) que es produeixin al país nord-americà. Una decisió que ha estat àmpliament criticada al Congrés nord-americà, amb especulacions que apuntaven a la intenció de bloquejar la mesura per part de representants d’ambdós bàndols, i que va catapultar la sortida de Gary Cohn, ara exConseller Econòmic del president, de l'Administració.

El proteccionisme de Trump tindrà conseqüències. La mateixa Malström anunciava dimecres la intenció de la UE d'aplicar mesures equivalents, encarint les importacions de productes nord-americans com el bourbon, la mantega de cacauet, productes de Harley-Davidson o texans Levi’s. Una decisió que es prendrà després d'un atac "alarmant" i "profundament injust" per part de l'Administració nord-americana, en opinió de la comissària europea. Un sentiment que també han manifestat la Xina i Corea del Sud, augmentant la possibilitat de l'esclat d'una 'guerra comercial'.

"Europa no és una amenaça per a la seguretat interna nord-americana. Comptem amb ser-ne exclosos", Cecilia Malmström

Tot i això, la resposta no serà immediata. L'anunci del president dels EUA no va ser "prou clar" segons la comissària, que ha reiterat que la resposta no es produirà fins que la situació dels aranzels no es clarifiqui, i es gestioni entre tots els Estats membre i la indústria de l'acer la manera de "reaccionar".

No obstant això, Malmström va recordar de la prioritat de la UE d'evitar tot tipus de confrontació, sempre confiant en el diàleg com el camí a seguir. "Esperem rebre la confirmació que la UE està exempta i així continuar amb el nostre diàleg sobre com tractar el problema", declarava. "Si això no es produeix, hem estat molt clars en la nostra opinió" que això no s'alinea "amb l'Organització Mundial del Comerç (OMC)" a la qual recorrerem probablement "junts amb altres amics". "Estem preparant amb la resta d'Estats membre una llista de mesures compensatòries que podrien entrar en vigència. Per descomptat esperem que aquest no sigui el cas, ningú està interessat a arribar a aquesta situació, però si ho hem de fer, així es farà", afegia.

EL TRACTAT DEL NAFTA NO ES MODIFICA

Mèxic i Canadà són per ara els únics exempts del proteccionisme de Trump. El Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA per les seves sigles en anglès) no es toca, decisió celebrada pels dos països. El NAFTA "segueix el seu curs de manera independent a aquesta o qualsevol mesura de política interna que prengui el Govern dels Estats Units", declarava la secretaria d'Economia mexicana.

El Ministeri de Comerç xinès va considerar l'argument de la seguretat nacional insuficient per justificar aquesta mesura proteccionista, i insta la Casa Blanca a retirar els aranzels "com més aviat possible" i a atenir-se a les normes de l'OMC. A més, advertia a Trump que les conseqüències podrien estendre a les seves pròpies empreses i consumidors en un conflicte bidireccional.

El ministre d'exteriors nipó, Taro Kono, va catalogar la decisió de Trump com "lamentable" i va anunciar que el Japó estudiarà eines per contrarestar la pèrdua. Una relació comercial que va suposar el 2017 una venda d’1,78 milions de tones d'acer per part del país asiàtic a Amèrica del Nord.

De la mateixa manera, Corea del Sud va mostrar la seva intenció d'acudir a l'OMC després de rebre un "cop important per a les exportacions sud-coreanes d'acer als Estats Units".

Noticias relacionadas

contador