• També cita la desregulació financera pretesa per Trump com un altre gran risc
cbdraghi6 short

Definitivament, Mario Draghi no es compta entre els seguidors de Donald Trump. El president del Banc Central Europeu (BCE) no ha dubtat a assenyalar diverses de les mesures activades o preteses pel mandatari nord-americà com els "grans riscos" que detecta a l'escenari econòmic actual.

Trump torna a colar-se així al conclave monetari del BCE, que aquest dijous ha culminat la seva reunió sense canvis en els tipus d'interès, amb els oficials al 0% i els de la facilitat de dipòsit al -0,40%, i a les compres d'actius, que seguiran a un ritme de 30.000 milions d'euros al mes com a mínim fins al setembre. Si al gener Draghi va criticar obertament els missatges que la Casa Blanca estava llançant sobre el dòlar, al març ha estat l'orientació comercial que està adoptant el Govern dels EUA, amb la instauració d'aranzels, la que ha empès el banquer italià a ‘recordar’ una altra vegada de Trump.

Primer, el BCE ha inclòs taxativament al seu comunicat "el creixent proteccionisme" entre els riscos potencials sobre el creixement de l'Eurozona. I després, ja durant la roda de premsa posterior a la reunió, el president del BCE tampoc s'ha amagat. El president del BCE ha mostrat el seu rebuig al fet que aquest tipus de mesures s'adoptin de manera "unilateral". "És perillós", ha advertit, i alhora ha demanat que aquest tipus d'assumptes es tracten i es resolen als organismes multilaterals.

I encara ha anat més enllà. Ha avisat que aquestes decisions poden trastocar les relacions internacionals, i ha llançat una reflexió: "Si poses aranzels als teus aliats, un es pregunta qui són els enemics".

Però Draghi tampoc s'ha amagat d'un altre assumpte que el preocupa: la reforma financera que Trump pretén executar per desmuntar part de la nova normativa financera sorgida després de l'esclat de la crisi. "Un dels majors riscos, del qual no es parla, és la desregulació financera".

Així, en combinar els dos assumptes, Draghi emet el veredicte que diverses de les aspiracions econòmiques de Trump, com són la seva política comercial i la seva política financera, constitueixen els majors riscos que el president del BCE observa a l'escenari actual.

VE DE LLUNY

Tot i que no és massa habitual que un banquer central es posicioni tan clarament sobre assumptes amb tanta càrrega política i de relacions institucionals com el dels aranzels, la veritat és que la 'simpatia' de Draghi per Trump ve de lluny. De fet, i assumint l'etapa que estava començant, el banquer italià va criticar ja algunes de les intencions poc després d'arribar a la Casa Blanca.

Al començament de febrer de 2017, Draghi ja va alçar la seva veu, durant una compareixença davant el Parlament Europeu, contra la desregulació financera pretesa per Trump. També va negar al president nord-americà. "Nosaltres no manipulem la nostra moneda", va afirmar categòricament per respondre al missatge llançat per Trump, que dies abans havia acusat Alemanya d'afavorir la depreciació de l'euro per procurar-se així un avantatge competitiu.

Fa mesos, Draghi acompanyava amb les seves crítiques les de Yellen. Però Yellen ja no hi és. I de Powell s'espera, precisament, que faci realitat la reforma financera de Trump

Mesos després, durant el simposi monetari de Jackson Hole que se celebra cada any a finals d'agost, Draghi va tornar a la càrrega. Però no ho va fer sol, sinó en companyia de la llavors presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen. Si Yellen es va pronunciar contra la reforma financera a la qual Trump aspira, Draghi es va referir al flanc comercial i va fer una crida per "resistir als impulsos proteccionistes".

Yellen ja no hi és. I del seu substitut al capdavant de la Fed, Jerome Powell, s'espera de fet que acceleri i faciliti la reforma financera pretesa per Trump. Potser per això Draghi ho ha dit tan clar. Perquè Powell també ho senti.

Noticias relacionadas

contador