ep maria jesus montero llevacongresopresupuestos generalesestado 20190114124601
Marta Fernández Jara - Europa Press

Els detalls dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que s'han presentat aquest dilluns revelen un increment del 66% de la inversió a Catalunya prevista per 2019. Però tot i que el president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha bolcat en la regió, els seus comptes han suposat un gerro d'aigua freda per als independentistes. Després que aquest cap de setmana es va vanagloriar que recollien una inversió històrica a Catalunya que compliria amb el que dicta l'Estatut d'Autonomia, les dades que ha donat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, han revelat que s'ha quedat curt. PDeCAT i ERC no han perdut l'ocasió per insistir en la seva negativa a brindar-li el seu suport.

La realitat ha enviat en orris el gran argument dels socialistes per convèncer postconvergents i republicans: que el projecte pressupostari de 2019 igualava per primera vegada el 19,1% del PIB estatal que aporta la regió. Però no ha assolit aquest percentatge, tot i que les xifres revelen un esforç que sí que és històric. Els socialistes han elevat la representació de Catalunya als seus pressupostos al 16,8% del total d'inversions reals territorialitzades, una suma que s'aproxima al 2.051 milions d'euros.

Encara que lluny de l'objectiu, la xifra supera amb escreix el 13,3% que va rebre la regió en el repartiment que va realitzar el Govern de Mariano Rajoy el 2018. A més, cal reconèixer que és la primera vegada que el Govern s'aproxima tant al que disposa l'Estatut. Una quantitat a la qual també s'han de sumar 200 milions d'euros més que formen part del deute pendent amb Catalunya des de 2010. Comptant amb aquesta quantitat, la inversió serà del 18,5% del PIB.

Però la decepció ha calat ràpidament a les files sobiranistes que no han deixat escapar l'ocasió per insistir en la seva negativa a tan sols tramitar els comptes. El procés arrenca aquest dilluns al Congrés i els grups parlamentaris tenen fins a inicis de febrer per presentar esmenes. I el veredicte dels grups parlamentaris no arribarà fins al 12 o 13 del mes que ve. De moment, ni el PDeCAT ni ERC han descartat completament que es vagin a sumar a les que, amb tota seguretat, presentaran PP i Ciutadans, o presentar-ne una pròpia.

La divisió en el si de tots dos partits és màxima i ha quedat de nou de manifest en les primeres reaccions als comptes. El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat aquest dilluns que els pressupostos per a 2019 "incompleixen" l'Estatut català i que si haguessin de votar-los "demà" el seu vot seria negatiu. Això sí, no ha aclarit si la seva formació presentarà una esmena de totalitat per demanar que els comptes siguin retornades al Govern.

Més contundent ha estat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha anunciat aquest dilluns que el seu partit s'inclina ara mateix per presentar una esmena a la totalitat contra els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i, per tant, per rebutjar que el Congrés ni tan sols tramiti els comptes.

La reunió de l'Executiva republicana a Ginebra no va servir per dilucidar si estendran el xec en blanc que li van donar a Sánchez amb la moció de censura per desbancar Mariano Rajoy. El número 3 d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va mantenir el 'no' del seu partit als PGE i va reclamar a Sánchez que, si vol el seu suport, demostri que "és diferent al PP".

Rufià ha insistit a reclamar un "moviment" al president del Govern, Pedro Sánchez, respecte al referèndum que, ha recalcat, reclama el "poble català", així com "se separi de la dinàmica repressiva de l'Estat". El dirigent independentista ha refusat especificar si esmenaran la totalitat dels Pressupostos adduint que aquesta decisió encara no està presa, però, en qualsevol cas, ha deixat anar que té la impressió que Sánchez és "el menys interessat" en què surtin endavant i que Podem, que els presentava "com les taules de la llei, ara diu que ja no són tan bons".

A més, ha cridat l'atenció sobre el fet que el mateix cap de l'Executiu ha deixat clar que si els comptes no s'aproven no va a convocar eleccions i que no té problema a governar amb els Pressupostos prorrogats.

Per això, ha titllat de "pervers" que s'intenti culpar els independentistes de col·locar Vox "a les portes de Moncloa" si no aproven el projecte pressupostari i obren la porta a unes eleccions anticipades.

EL PDECAT PASSA REVISTA AMB PUIGDEMONT

El PDeCAT, per la seva banda, ha reunit la seva Executiva aquest dilluns a Waterloo per dirimir el suport de la formació als PGE al costat del expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Aquest debat ha provocat una dura pugna interna al PDeCAT, amb membres de les seves 'famílies' protagonitzant un reguitzell de declaracions contradictòries sobre els comptes. Tots coincideixen que no es donen les condicions per aprovar-los, però difereixen en si almenys cal votar a favor que el Congrés els tramiti, o s'han de rebutjar d'inici.

Els partidaris de la tramitació al·leguen que això donaria marge a la Generalitat i l'independentisme per negociar les seves demandes amb el Govern central, mentre que els detractors rebutgen qualsevol acostament si no hi ha un gest immediat de Pedro Sánchez a autodeterminació i presos.

Al PDeCAT s'han visualitzat aquestes diferències de criteri: dirigents com Ferran Bel i David Font han expressat la conveniència de donar suport a la tramitació dels comptes, mentre que la número dos, Míriam Nogueras, ho ha descartat per complet. En privat, el president del partit, David Bonvehí, "reconeix que el millor és no segar d'inici el pas per la cambra baixa", assenyalen a Bolsamanía fonts pròximes a la cúpula del partit.

Noticias relacionadas

contador