• Demana acords per augmentar en la mesura possible les pensions, però sempre de manera "responsable"
mariano rajoy pleno pensiones congreso
MONCLOA

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que la incorporació de nous pensionistes al sistema aquest any suposarà un augment de la despesa en aquestes prestacions de 3.800 milions d'euros. "I això sense revaloració", ha dit. Així ho ha assegurat el cap de l'Executiu al Congrés dels Diputats, durant la seva intervenció al Ple monogràfic de pensions que s'ha celebrat aquest dimecres a la Cambra baixa, on ha demanat als espanyols que estiguin "tranquils" perquè "avui no hi ha cap perill per al sistema de pensions".

Rajoy recorda que "els recursos són limitats" i que "el que és socialment més just és el que econòmicament és més eficient"

Segons ha explicat Rajoy, "no hi ha motiu per al desassossec", i això que aquest any augmentarà considerablement la despesa en pensions. El 2017 el desemborsament de l'Estat per pagar aquestes prestacions va ascendir als 139.000 milions d'euros. De fet, segons el president, "més del 40% del pressupost es va dedicar a pensions". I aquest 2018 serà superior, ja que l'entrada de nous pensionistes al sistema suposarà un "augment de la despesa de més de 3.800 milions d'euros, i això sense revaloració". Aquesta quantitat 'extra' que s’abonarà en matèria de pensions és "més del doble del que es destina a pagar beques, més de la meitat de l'I + D + I i més de la meitat del que es dedica a seguretat ciutadana", ha destacat Rajoy.

També ha anunciat que en els pressupostos generals de l'Estat (PGE), que el Govern té previst aprovar a finals d'aquest mes al Consell de Ministres, proposarà "concentrar les ajudes fiscals en l'IRPF per a pensionistes i famílies, així com una millora de les pensions mínimes i de viudetat". És a dir, ha assegurat que pujarà la prestació d'aquests dos tipus de pensions si hi ha acord i els comptes públics tiren endavant, per la qual cosa necessita el suport de l'oposició, per la qual cosa deixa a les mans la possibilitat que surti o no endavant. Això sí, ha avisat que "aquest esforç ha de ser responsable, i ha de respectar l'element general de revaloració actual", i no tornar a la revaloració d'acord a l'IPC que reclamen pensionistes i oposició aquests dies perquè el model actual, segons Rajoy, "està servint per garantir el sistema".

Tal com ha remarcat "en el context d'aquests pressupostos podrem parlar de millorar les pensions". "El debat dels PGE és una oportunitat per decidir a què dedicar el pressupost", ha afirmat el president, tendint així la mà per arribar a un acord. "És en el marc d'aquest debat en el qual hem de prendre decisions sobre ingressos tributaris i despeses socials", recordant, això sí, que "no podem gastar el que no tenim perquè això va ser el que va enfonsar el país, i que estem obligats a complir els compromisos europeus en matèria de dèficit".

Rajoy ha insistit en diverses ocasions a demanar "consens" entre tots els grups parlamentaris per arribar a acords en matèria de pensions, que segons ha dit són "irrenunciables". Rajoy ha recordat que la despesa en pensions "és la més gran de les administracions públiques" i que "no hi ha partida als pressupostos que s'acosti, ni tan sols de lluny". Però també ha remarcat que això "obliga a actuar amb responsabilitat" per "mantenir el sistema" i "fer-lo sostenible", millorant-lo "en la mesura possible". Sobretot perquè "els recursos són limitats, i el que és socialment més just és el que econòmicament és més eficient".

Rajoy ha afirmat que durant els últims anys s'han produït "acords fructífers" en el marc del Pacte de Toledo "que han beneficiat molts espanyols", i ha dit que aquest és el camí a seguir. "Aquest Govern farà tot el que estigui al seu abast per mantenir el consens sobre un assumpte tan transcendental" com el de les pensions, ha indicat el president, que ha assenyalat que, al seu parer, el Pacte de Toledo "necessita un nou impuls , no una rectificació". "No hem de tornar a començar de zero, cal seguir avançant sobre el construït, no fer marxa enrere sobre cap reforma", ha insistit.

No obstant això, també ha dit que "el Pacte de Toledo no és suficient, es necessita molt més", perquè "és imprescindible disposar dels recursos necessaris per poder millorar i mantenir el sistema", i en això serà clau l'ocupació. "Les pensions avui estan segures perquè el Govern ha reforçat el puntal que les sosté, l'ocupació. Durant la crisi es van perdre 3,7 milions de llocs de treball i, com a conseqüència, els ingressos de l'Estat van caure en 70.000 milions. La pèrdua d'ocupació, i consegüent pèrdua de recaptació, és el que ha posat en perill la recaptació de les pensions. Avui per cada pensionista es creen sis llocs de treball. Aquest és el secret, i no n’hi ha més senyories", ha assenyalat Rajoy. De fet, el president ha remarcat que "com més i millor ocupació, més i millors pensions".

El president ha indicat que quan va arribar a la Moncloa les pensions es van descongelar i des d'aquest moment han pujat tots els anys, tot i que "no tot el que m'hagués agradat". "Assentem les bases per assegurar-les en el futur, i mentre jo sigui president del Govern no es congelaran, pujaran sempre, tot el que sigui possible", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador