• La decisió, totalment inesperada, ha caigut com un gerro d'aigua freda als mercats
  • Abans de les generals, el proper 4 de maig els partits tindran la seva primera prova de foc: hi ha eleccions municipals per tot el país
Theresa May

La decisió que ha pres la primera ministra britànica, Theresa May, de convocar eleccions anticipades el proper 8 de juny ha enxampat per sorpresa als mercats. Les borses han ampliat les seves pèrdues després de l'inesperat anunci i ara són molts els que es pregunten quines són les veritables raons de la conservadora per haver avançat els comicis i si això li servirà per reforçar la seva posició. Les últimes enquestes donen una àmplia victòria als 'Tories' enfront del partit Laborista.

Un 44% dels britànics reconeix que votaria els 'Tories', enfront del 23% que triaria el Partit Laborista de Jeremy Corbyn

Uns dies abans de l'anunci de May es publicava una enquesta que apuntava que si hi hagués eleccions ara mateix al Regne Unit els conservadors guanyarien amb un ampli avantatge de 21 punts sobre el segon partit, els Laboristes. El sondeig, realitzat per YouGov i del que es fa ressò Business Insider, apuntava que el 44% dels britànics té intenció de votar els conservadors durant les properes eleccions, un 2% més que els que van dir que ho farien a l'última enquesta realitzada per aquesta empresa.

Per la seva banda, un 23% dels enquestats van assegurar que votarien el partit Laborista, dos punts menys que durant el sondeig anterior. Tenint en compte aquestes dades, la formació que lidera Jeremy Corbyn necessita donar un gir radical per guanyar la confiança dels britànics, si vol guanyar les eleccions del proper 8 de juny, sobretot perquè la intenció de vot dels de Corbyn és la més baixa registrada per YouGov des de 2009. A més, cal recordar que fa uns dies un estudi publicat per ComRes també donava un avantatge del 21% als conservadors.

Els Demòcrates Liberals collirien un 12% dels vots, un punt més que a l'enquesta anterior de YouGov, mentre que UUKIP es faria amb el 10% dels suports, un punt menys. Un altre 10% dels enquestats va dir que votaria altres partits. En principi, les eleccions estaven previstes per 2020, però May ha decidit avançar-les per que, segons ha dit en una compareixença pública, els britànics decideixin qui ha de liderar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), conegut com 'Brexit'. No obstant això, la primera prova de foc per als partits arribarà el proper 4 de maig, dia quan se celebren eleccions municipals per tot el país, que serviran de termòmetre per anticipar el que podria ocórrer només un mes després.

Fins ara la primera ministra havia repetit en diverses ocasions que la seva intenció era no convocar eleccions fins avui prevista el 2020, per la qual cosa per justificar aquest canvi de posició la mandatària ha assenyalat que existeix una gran "divisió" al Parlament britànic sobre el rumb a seguir a les negociacions amb la UE, la qual cosa posa "en perill" la capacitat del país per realitzar aquest procés de manera reeixida. És per això que vol demanar als britànics que decideixin a les urnes qui ha d'encapçalar aquest procés.

A més, a l'enquesta de YouGov, el 50% dels britànics asseguren que veuen Theresa May com la persona que millor pot exercir el paper de primer ministre. És la clara favorita, atès que només el 14% esmenta Jeremy Corbyn per a aquest lloc, mentre que un altre 36% 'no sap, no contesta'.

Dades de l'última enquesta de YouGov sobre intenció de vot al Regne Unit
contador