ep los portavocespodemos pablo echeniquenoelia vera
OSCAR DEL POZO - EUROPA PRESS

Podem ja està preparant la campanya electoral per als comicis del proper 28 d'abril, i aquest dilluns ha donat a conèixer un dels pilars del seu programa. La formació morada prepara una ofensiva contra la banca perquè pagui més impostos i perquè torni "fins a l'últim euro" del rescat.

Així ho ha avançat el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, en roda de premsa. Segons ha dit, hi ha exercicis durant els quals la banca "guanya milers de milions d'euros de benefici i paga un 0% d'impost de societats", cosa que no aconsegueixen ni les pimes. "La recaptació d'aquest impost ha caigut vuit punts perquè les grans empreses paguen menys que fa 10 anys tot i que guanyen el mateix", ha incidit, i després d'això ha dit que són "vuit punts que ens separen d'Europa, i que es tradueixen en 8.000 milions d'euros menys en recaptació de Societats".

Segons Echenique, hi ha "maneres múltiples" de fer que la banca pagui més. Per exemple, amb un "impost a la banca, que gravi els beneficis de les entitats, una iniciativa que el partit ja va enarborar fa mesos i a la qual va acabar renunciant. També ha parlat de la creació d'"un impost a les transaccions financeres (taxa Tobin)" o de "tapar els forats que tenen les grans empreses en l'impost de societats". Fins i tot, en la formació plantegen la devolució del rescat bancari, de manera que "es recuperarien 60.000 milions d'euros". Precisament, sobre aquesta iniciativa, el dirigent de Podem ha destacat que "haurem d'elaborar-ne els detalls, però l'objectiu és que es retorni íntegrament, si no en un any, en una sèrie d'anys".

"És inacceptable que mentre que a les famílies ningú els ha perdonat els seus deutes i les seves hipoteques, se'ns digui que hem perdut 60.000 milions que hem prestat a la banca. L'objectiu és que tornin fins a l'últim euro que se’ls ha prestat des de l’erari públic", ha insistit Echenique.

Podem vol "eliminar els privilegis de la banca", i això es tradueix en "fer tot el contrari" del que ha plantejat el líder del PP, Pablo Casado, la promesa del qual és la de baixar els impostos si arriba a La Moncloa. "Hi ha molt lloc per eliminar els privilegis de la banca, per fer tot el contrari del que ha plantejat Casado, que és seguir perdonant diners a les grans empreses d'aquest país" i l'objectiu del qual sembla ser "seguir disminuint l'estat social, la sanitat, la inversió en educació pública i en dependència, segurament per privatitzar-les".

Noticias relacionadas

contador