ep pedro sanchezla tribunacongreso
GPS

El rebuig confirmat aquest dimecres als Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 no només té conseqüències polítiques. Amb el 'no' als comptes plantejades per Pedro Sánchez hi ha moltes mesures que es queden en paper mullat, encara que algunes es salven i sí que seguiran en vigor. La pujada de les pensions o l'augment del salari mínim en són algunes.

Gràcies al fet que el Govern va utilitzar els últims Consells de Ministres per aprovar alguns projectes, pensionistes, funcionaris i treballadors amb el sou mínim poden respirar tranquils malgrat que els pressupostos no s'aplicaran en no comptar amb els suports suficients per tirar endavant.

D'aquesta manera, els pensionistes sí que veuran l'augment de l’1,6% i del 3% en les pensions mínimes, ja que aquesta pujada es va aprovar per decret llei el 28 de desembre i no estava dins dels Pressupostos. També està assegurada la pujada del sou dels funcionaris, que s'incrementa en un 2,25%, atès que això es va convalidar al Congrés el 22 de gener.

El primer dia de l'any va entrar en vigor també la pujada del salari mínim a 900 euros, de manera que aquesta mesura també segueix el seu curs en ser, a més, una competència exclusiva del Govern que no ha de consultar al Parlament.

No obstant això, el rebuig als comptes deixa a l'aire l'impost digital i el de transaccions financeres, coneguts com Taxa Google i Taxa Tobin. Aquestes lleis segueixen la seva tramitació parlamentària, atès que el Govern les va impulsar a través de la seva pròpia llei, ja que la creació de noves figures tributàries no pot fer-se amb els Pressupostos, encara que actualment estan en període d'esmenes a la totalitat, per la qual cosa el seu debat encara no ha començat.

No corren tanta sort els pares. L'ampliació del permís de paternitat fins a vuit setmanes el 2019 es queda encallada. El Govern contemplava en el projecte de llei gastar 302 milions més per poder finançar l'ampliació del permís de paternitat. L'Executiu no va incloure aquesta mesura en el Reial Decret Llei de pujada de pensions i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació, amb la qual cosa, decau en haver-se tombat els Pressupostos.

En rebutjar el projecte de Pressupostos al Congrés, també decauen les cotitzacions a la Seguretat Social dels cuidadors no professionals, una mesura que el Govern del PP va eliminar, i que pretenia beneficiar a 180.000 persones. Els pressupostos augmentaven la partida destinada a atenció de la dependència en un més d'un 59%, de manera que el sistema de dependència tindria una dotació de 2.231 milions d'euros.

Tampoc es destinaran més recursos econòmics a la lluita contra la violència de gènere. Ni es durà a terme la rebaixa de l'IVA sobre productes d'higiene femenina ni sobre les descàrregues i subscripcions a llibres elèctrics, revistes i diaris digitals.

Una altra cosa que decau és la recuperació del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys. Implicava, entre altres coses, la rebaixa en l'edat d'accés des dels 55 als 52 anys, retornant aquest requisit al seu origen, la pujada del subsidi fins als 438,8 euros mensuals i la durada fins a l'edat de jubilació per la qual opti el beneficiari.

D'altra banda, al projecte de llei el Govern va introduir una nova deducció en l'Impost sobre Societats vinculada a la incorporació de dones als consells d'administració de les empreses. La intenció era que les empreses puguin deduir-se el 10% del salari de les dones directives que incorporin als seus consells d'administració i, per això, cal redactar un nou article a la Llei de l'Impost de Societats al qual s'inclourà aquesta deducció destinada a totes aquelles "entitats que incrementin el nombre de dones" als seus consells d'administració.

La pujada de l'IRPF als que més guanyen tampoc serà una realitat. Així com l'impost al dièsel, que també es queda fora, amb la qual cosa aquest tipus de vehicles seguiran pagant menys impostos. Els Pressupostos de Sánchez proposaven l'eliminació del copagament farmacèutic, una mesura que va implantar el PP el 2012. El Govern actual calculava que aquesta mesura, que finalment no es durà a terme, beneficiava a 6,8 milions de persones.

Noticias relacionadas

contador