• Clegg denuncia que no s'han comprès bé els costos del divorci, ja que "desplaça els interessos d'altres deures del Govern"
clegg, libdem, nick clegg

Que Nick Clegg, exviceprimer ministre britànic, és un fervent opositor al Brexit no és cap secret. El també exlíder dels Liberals Demòcrates ha esgrimit un al·legat contra el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) des de la tribuna que li ha ofert la conferència Global ABS, durant la qual ha alertat sobre els perills del proteccionisme que comporta l'abandonament dels acords amb la UE.

Denúncia la paràlisi del govern de May i diu que "el Brexit està drenant tots els recursos del Govern britànic"

Quan la sortida del club europeu es faci efectiva al març de 2019, el Regne Unit serà el primer país europeu que "posarà traves, aranzels i impostos al comerç a Europa des de la Segona Guerra Mundial", ha manifestat que va governar en coalició amb els 'tories' de David Cameron entre 2010 i 2015. "L'acord final del Brexit ha de ser minuciosament examinat en termes de quant proteccionisme va a introduir al comerç de Regne Unit amb els seus actuals socis", ha subratllat.

Ha criticat durament l'estat actual de l'acord i el treball del gabinet per al Brexit de la 'premier' britànica, Theresa May, que està obligada a presentar un programa més complet davant el Parlament. Al document que hauran de votar els parlamentaris, "probablement quedarà millor definida el deute que ha d'assumir el país amb Brussel·les, així com les qüestions referents a la frontera amb Irlanda", ha aventurat el polític britànic. Però a l'apartat comercial, "adoptin el format que adoptin, ja sigui un acord que tracti d'emular el que existeix amb el Canadà o qualsevol altra alternativa, significarà una immensa reducció en comerç internacional comparat amb el marc actual que no posa límits", ha aventurat Clegg.

PAÍS PARALITZAT

A més, ha denunciat la situació de paràlisi que viu actualment l'Executiu de May perquè "el Brexit està drenant tots els recursos del Govern britànic". Per aquest motiu ha criticat que no s'hagin comprès bé els costos d'aquest procés d'abandonament dels anteriors 'vint-i-vuit' ja que "es desplacen els interessos que haurien d'estar en altres àrees com la sanitat o les infraestructures".

Però no només al número 10 de Downing Street es palpa aquest estancament. Clegg també ha mostrat afligit perquè la societat britànica roman "completament paralitzada" des de la votació de juny de 2016, ha insistit. "Necessitem més temps. El Regne Unit necessitaria respirar una mica per pensar en el que està fent", ha argumentat, tot i que no ha cregut probable que es doni un segon referèndum de forma imminent.

No obstant això, sí que ha denunciat que el Regne Unit "està fent alguna cosa sense precedents. Vam prendre una decisió sobre el nostre futur en contra d'aquells que habitaran aquest futur", ha prosseguit el liberal demòcrata. "El 70% dels joves van decidir quedar-se. No hi ha un altre país al món que li digui als seus joves que no podran tenir el futur que volen", ha arrodonit.

REPTES PER A EUROPA I L'EUROZONA

Durant l'esdeveniment centrat en la titularització d'actius, que congrega a Barcelona representants de la banca mundial entre el 5 i el 7 de juny, Clegg, que va estar 10 anys treballant en la Comissió Europea i cinc al Parlament Europeu, també ha volgut alertar sobre els principals riscos als quals s'enfronta la UE.

Ha tornat a fer referència al proteccionisme, "equivocadament liderat" pel president dels EUA, Donald Trump, al ressorgiment dels nacionalismes al sí del Vell Continent i a les amenaces de desestabilització que arriben des del Kremlin, amb Rússia intentant interferir en les eleccions europees.

La immigració i la fragilitat de les fronteres exteriors de la unió és un altre dels assumptes que preocupen al liberal demòcrata, que 'recepta' a Europa una millora del control fronterer, "especialment als països del sud del continent". Creu que és necessari per contrarestar la imatge de "caos immigratori que la UE ha enviat al món durant la crisi dels refugiats".

Però si hi ha un tema que desperta la preocupació de Clegg és que "el projecte europeu està incomplet". Per aquest motiu emplaça als líders europeus, especialment al president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, al fet que culminin la unió fiscal de l'Eurozona durant la cimera europea que se celebrarà a finals de juny. "La UE pot sobreviure sense el Regne Unit, les crisis d'immigrants, però probablement es desintegrarà si hi ha una altra crisi a l'euro sense una millora dels mecanismes per lluitar-hi", ha sentenciat.

Noticias relacionadas

contador