ep sanchez torra batet calvo aragonsartadi posanpalaupedralbes
GOVERN

Ja hi ha perdedors en el joc de la gallina que les forces independentistes han mantingut amb l'Executiu de Pedro Sánchez sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Els nervis s'han apoderat d'ERC i del PDeCAT després de les filtracions sobre un prematur avançament electoral i s'han succeït les declaracions amb una demanda gairebé calcada: "volem seguir negociant". Fonts internes expliquen que tots dos partits es troben "implorant a la Moncloa algun tipus de contacte".

En aquests termes s'han expressat durant les últimes hores el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Aquesta última ha reivindicat el diàleg aquest dilluns, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu del Govern català. Aquest dimarts, Aragonès ha relatat, en declaracions a Rac 1, que va ser la Moncloa que, dijous passat, va tallar les comunicacions amb la Generalitat. "Van decidir assumir el cost de no tenir pressupostos", ha explicat i ha posat l'accent en què l'executiu català tenia i segueix tenint la voluntat de dialogar amb el de Sánchez.

La veritat sobre els missatges que es van intercanviar tots dos amb la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, només la saben ells, encara que fonts coneixedores expliquen a Bolsamanía que així han esdevingut els fets. Segons el relat dels sobiranistes, des de dijous regna el silenci en els canals de comunicació que mantenien amb la Moncloa. La seva versió és que el Govern els va donar l'ultimàtum que o retiraven les esmenes o no hi havia negociació. "Nosaltres volíem seguir dialogant i ells ens van dir que havien arribat al final", explica Aragonès.

Tal com van avançar fonts coneixedores de les converses a Bolsamanía, els independentistes estan començant a canviar la seva postura perquè "saben que s'han equivocat", ja que "són els que més han de perdre en aquesta jugada". Des del socialisme tenen assumit que el diàleg "els resta vots", per tant han començat a considerar que és massa alt el preu a pagar per donar-se de cara una i altra vegada amb la mateixa demanda. Expliquen aquestes fonts que el trencament de les relacions va obeir al fet que el sobiranisme "només volia parlar d'autodeterminació", una de les seves línies vermelles.

També reconeixen que els va poder la pressió de la militància i els barons sobre la figura del relator del diàleg perquè "el vam explicar fatal"; a més, admeten que els va pressionar la manifestació de la dreta. Així les coses, el cansament és tal al PSOE que des del partit mostren ja indiferència sobre el fet que no vagin a tirar endavant els seus comptes: "Sincerament ens és igual", reconeixen a aquest mitjà. Un canvi de postura que obeeix al fet que els socialistes treballen realment de cara a les eleccions generals, per la qual cosa han entrat en precampanya electoral des de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, segons diversos experts.

"El globus sonda del 14 d'abril no és una fanfarronada", relaten. Compleix la doble funció de pressionar els sobiranistes i de "temptejar aquesta possibilitat si fracassa el debat pressupostari".

ERC I EL PDeCAT NO RETIREN LES ESMENES

És cert, assenyalen tant des del sobiranisme com des del socialisme, que el fracàs amb els PGE no és el final de la Legislatura. "Podem seguir governant", declaren en el partit. Però seria la segona vegada en democràcia que una majoria parlamentària retorna el projecte de comptes durant la primera volta al Govern, per la qual cosa el dany serà irreversible.

La situació a hores d'ara, és que ni ERC ni PDeCAT estan disposats a retirar les esmenes a la totalitat. Tot i que la pilota està a la seva teulada, els socialistes tenen assumit que és massa aviat perquè reculin. "Hi ha mediadors que estaran tot el dia temptejant quines opcions hi ha que demà donin suport els comptes", expliquen fonts parlamentàries, però també assumeixen que aquest desenllaç "seria una sorpresa".

Quant dimecres finalitzi el debat dels pressupostos al Congrés, Moncloa mesurarà molt bé les seves opcions. "Tenim fins al 19 de febrer per convocar eleccions", relaten fonts internes del partit. El que sí que tenen clar és que, a partir d'aquest moment, l'Estat ha de prendre les regnes de la negociació amb els independentistes, de manera que les converses seran sota els seus termes i el Govern es quedarà sense 2.200 milions d'euros i sense poder de pressió sobre l'Executiu.

Noticias relacionadas

contador