ep junqueras jordi sanchezjoaquim forn
EUROPA PRESS - Archivo

El Tribunal Suprem ha abordat les qüestions prèvies del judici als dotze líders polítics del 'Procés' sobiranista. Durant la primera sessió d'un procés judicial que durarà tres mesos, la defensa dels encausats ha insistit que l'alt tribunal s'enfronta a un judici polític i també ha posat èmfasi en la vulneració de drets dels acusats.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha iniciat la vista amb mitja hora de retard, i ha advertit i ha citat jurisprdencia del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que cada un dels advocats disposa d'una mitja hora per exposar els seus al·legats previs.

Durant aquesta primera sessió i durant la seva primera intervenció, l'advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, ha denunciat un "vodevil processal contra la dissidència política".

L'advocat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, Javier Melero, ha insistit durant la seva intervenció en el tràmit de qüestions prèvies del judici pel 'Procés' independentista al Tribunal Suprem en la necessitat que se citi com a testimoni la persona que va ser ministre de l'Interior en el moment de produir-se els fets enjudiciats, que va ser Juan Ignacio Zoido.

Abans d'entrar a la sala, l'expectació ha estat màxima a les portes de l'alt tribunal, on s'han congregat personalitats polítiques i diverses protestes, tant a favor com en contra dels presos independentistes. Es jutja l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i els dos presidents d'entitats socials catalanes ANC i Òmnium (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart).

Les penes de presó van des dels 25 anys de condemna que la Fiscalia sol·licita per Junqueras, als 7 anys per Mundó, Borràs i Vila, als quals, a diferència de la resta, no es jutja per rebel·lió. La resta d'acusats poden arribar a complir penes de 16 o 17 anys de presó.

Tenen endavant diversos mesos de judici amb un atapeït calendari de tres sessions setmanals, de dimarts a dijous, de 10.00 a 18.00 hores. Les dues primeres setmanes, del 12 al 21 de febrer, prestaran declaració els acusats, tot i que no serà fins aquest dijous quan se senti la veu de Junqueras.

TORRA, TORRENT I DIVERSOS CONSELLERS, A MADRID

El president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, ha entrat a les 9.15 d'aquest dimarts al Tribunal Suprem per assistir com a públic al judici pel 'Procés' independentista a Catalunya sense fer declaracions a la premsa. Un cop dins ha mantingut una breu trobada amb el president del tribunal, Carlos Lesmes.

També hi seran presents el vicepresident Pere Aragonès; la consellera de Justícia, Ester Capella; el conseller de Territori, Damià Calvet, i el president del Parlament, Roger Torrent, que son aquest dimarts a Madrid per seguir l'inici del judici de l'1-O que començarà al Tribunal Suprem (TS).

Torra, Capella i Calvet acudiran a les 10 hores a les seu l'Alt Tribunal i posteriorment, a una hora encara per concretar, el president compareixerà davant els mitjans a la sala del Centre Cultural Blanquerna de Madrid, on hi ha la seu de la Delegació de la Generalitat a la capital.

TOTES LES REACCIONS

El líder de VOX, Santiago Abascal, ha afirmat aquest dimarts en arribar al Tribunal Suprem on el partit exerceix acusació popular contra els líders independentistes que seran jutjats des d'avui pel 'Procés' que el fet "que el president de la Generalitat de Catalunya estigui entre el públic i no al banc dels acusats "en el judici" mostra que el cop segueix viu".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha exigit aquest dimarts, coincidint amb l'inici del judici contra els líders independentistes, que es respecti la sentència i no se'ls indulti. "Avui comença el judici als colpistes que van intentar destruir la nostra democràcia. Desitjo que es faci justícia i, sobretot, que es respecti la sentència", ha assegurat en un apunt al seu compte de Twitter, al qual s'adjunta l'etiqueta #IndultosNO.

Així, el líder 'taronja' suggereix als polítics catalans haver pensat millor les accions que van encapçalar al Procés sobiranista. "A qui no li agradi que se li apliqui el Codi Penal, que s’ho hagués pensat abans", ha subratllat.

També en Twitter s'ha expressat l'expresident del Govern, Carles Puigdemont, des d'on ha avisat que es "desemmascararà el muntatge que pretén silenciar" els catalans.

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, creu que, durant el judici dels dirigents independentistes catalans al Tribunal Suprem pel 'Procés', es dilucida davant "els ulls" de tota la UE, si la Justícia espanyola "és neutral o no", i ha considerat que es perceben "ganes de venjança i d'escarment".

Noticias relacionadas

contador