punos china eeuu portada

Els mercats contenen la respiració aquest dijous fins a conèixer el resultat de la tretzena ronda de negociacions entre els EUA i la Xina per a resoldre la llarga disputa comercial que mantenen totes dues potències. Segons alguns mitjans xinesos, no s'han aconseguit avanços, però mancant una comunicació oficial reina el caos entorn de les informacions que arriben des de diversos fronts.

El diari xinès 'South China Morning Post' ha alertat del fracàs en les converses. La delegació xinesa, encapçalada pel vice-primer ministre, Liu He, es troba actualment en territori estatunidenc i té previst abandonar Washington al llarg del dia, després de celebrar una sèrie de reunions a nivell ministerial, les últimes previstes durant la visita, que va començar el dilluns.

Liu té previst reunir-se amb el representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, i el secretari del Tresor del país, Steven Mnuchin, segons ha detallat el Ministeri de Comerç en un breu comunicat.

L'equip negociador xinès tenia previst al principi tornar a Pequín el divendres a la nit, tal com ha confirmat el citat diari. La Casa Blanca, per part seva, ha asseverat que "no havia estat notificada" dels canvis realitzats en els plans de viatge de Liu.

Segons el mitjà del país asiàtic, les converses van topar amb l'escull de la qüestió de les transferències tecnològiques forçades, que la Xina es va negar a posar sobre la taula. No obstant això, informacions de la CNBC apunten a fonts de la Casa Blanca que retreuen la inexactitud d'aquestes notícies i van assegurar “no estar al corrent d'un canvi en els plans de viatge del Vice-primer Ministre en aquest moment”.

Segons la cadena, Liu manté els plans de partir el divendres a la nit, i el sopar de treball del dijous es manté. No obstant això, un alt comandament en les negociacions va advertir que el cronograma s'ha tornat "fluid", amb la sessió del divendres “en l'aire”. Una possibilitat, segons la font, és que el viceministre Liao Min es quedi a Washington per a continuar les negociacions, però el vice-primer ministre Liu partís. Una altra possibilitat és que les converses concloguin el dijous després d'un dia de negociacions.

'Bloomberg' també ha informat aquesta matinada que els Estats Units estava considerant un acord per a suspendre l'augment de tarifes de la setmana vinent a canvi d'un pacte canviari. L'acord monetari, que els Estats Units va dir que s'havia aconseguit principis d'aquest any abans que es trenquessin les converses comercials, seria part del que la Casa Blanca considera un pacte de primera fase amb Pequín. Vindria seguit per més negociacions sobre temes com la propietat intel·lectual i les transferències forçades de tecnologia, segons les mateixes fonts.

Segons els experts d'ING, el millor resultat possible és que “els EUA deixi en suspens els aranzels previstos per al 15 d'octubre i 15 de desembre a canvi del compromís xinès d'augmentar la compra de productes agrícoles i energètics estatunidencs”.

Noticias relacionadas

contador