ep la ministra de hacienda en funciones maria jesus montero tras la reunion del consejo de ministros
Jesús Hellín - Europa Press

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, s'ha pronunciat sobre l'avís que ha donat aquest dimarts la Comissió Europea a l'esborrany pressupostari espanyol. "No és una reprensió. És una constatació que, efectivament, aquest país necessita un pressupost i per això necessitem un govern a ple rendiment", ha dit durant unes declaracions al Congrés dels Diputats.

El PSOE recorda que l'esborrany que el govern ha enviat a Brussel·les "es basen en uns pressupostos heretats" del PP

Montero ha deixat clar que els comptes remeses a Brussel·les es van presentar a "política constant", és a dir, sense incloure mesures addicionals d'ingressos atès que es tractava d'una pròrroga pressupostària, encara que sí contemplaven una partida major de despesa derivada de la revaloració de les pensions i de l'augment dels sous dels funcionaris.

Per aquesta raó, no es compleix amb l'objectiu de dèficit estructural compromès amb Brussel·les, ha explicat la ministra, que ha afegit que s'enviarà el projecte de pressupostos, amb les noves figures tributàries, una vegada que sigui aprovat per un nou govern i presentat al Congrés dels Diputats. "El que hem enviat és com es projectaria la despesa i els ingressos si el pressupost quedés prorrogat i només amb l'actualització de les pensions i dels salaris públics, i evidentment l'esforç fiscal que es requereix amb les noves figures tributàries no s'hi contempla", ha reiterat.

Per la seva banda, el PSOE ha volgut treure importància a aquest advertiment. "És una cosa menor i esmenable", ha comentat la vicesecretària general, Adriana Lastra. Així s'ha pronunciat la també portaveu socialista al Congrés després de ser preguntada sobre la carta que les autoritats comunitàries han remès a l'executiu en que l'han advertint que el seu esborrany corre el risc d'incomplir les regles fiscals europees i li han demanat un pla "actualitzat" tan aviat com sigui possible.

Abans d'entrar a la reunió de la Diputació Permanent del Congrés, Lastra ha explicat que no havia tingut temps de veure la carta de la Comissió, però, tot i així, ha recordat que l'esborrany que el govern ha enviat a Brussel·les "es basa en uns pressupostos heretats", els de l'executiu del PP de 2018, que estan prorrogats.

"Tenim una ministra que té el respecte de tot Europa", ha recalcat en referència a la titular d'Economia, Nadia Calviño, abans d'afegir que, "en tot cas" el que s'hagi comunicat al govern des de la Comissió Europea sobre l'esborrany és "una mica menor i esmenable".

Noticias relacionadas

contador