ep banderas comision europea en bruselas
AMIO CAJANDER/FLICKR - Archivo

La Comissió Europea creu que els projectes de pressupost per al pròxim any de França i Itàlia podrien estar violant les regles fiscals de la Unió Europea (UE), per això ha sol·licitat aclariments a través de cartes enviades als ministres de finances dels països. Aquest avís ve després que Brussel·les hagi renyat a Espanya pel risc de "desviació" del dèficit públic.

Aquestes advertències se sumen a les emeses per part de l'Executiu de la UE a Finlàndia Portugal i Bèlgica.

Pel que fa a Itàlia, el moviment de la UE és considerat com a necessari, atesos els plans de Roma de gastar més per impulsar el creixement. Una cosa que és poc probable que condueixi a una repetició de l'enfrontament de l'any passat, quan Brussel·les va obligar l'antic govern euroescèptic d'Itàlia a modificar el seu pressupost per evitar sancions després d'un baralla perllongada que va colpejar els mercats.

"El pla d'Itàlia no compleix amb el punt de referència de reducció de dèficit el 2020", diu la carta, datada el 22 d'octubre i signada pels comissionats econòmics Valdis Dombrovskis i Pierre Moscovici. S'hi afegeix que una avaluació preliminar del projecte de pressupost per al 2020 va mostrar que no complia amb les recomanacions fiscals de la UE per reduir la despesa.

Moscovici creu que el pressupost d'Itàlia està lluny de ser vist com un problema important

Tot i així, Moscovici creu que el pressupost d'Itàlia està lluny de ser vist com un problema important, tot i que pot requerir treball. Roma ara té un govern favorable a la UE i la comissió actual també està a punt de finalitzar el seu mandat de cinc anys.

En concret, Brussel·les vol que el ministre de finances d'Itàlia, Roberto Gualtieri, expliqui per què, segons el seu projecte de pressupost, el saldo estructural del país, que exclou els ingressos i despeses únics, empitjoraria en un 0,1% de la producció en lloc de millorar en un 0,6% segons el sol·licitat per la UE. Si finalment Brussel·les concedeix un marge de maniobra, com s'espera àmpliament després de la sol·licitud de Roma, la flexibilitat podria permetre a Itàlia desviar-se dels objectius fiscals sense violar les regles fiscals de la UE.

Pel que fa a França, la UE també ha enviat la corresponent carta en què avisa que amb l'actual projecte de pressupost París violaria les normes de la UE sobre el dèficit públic. França no preveu cap millora estructural l'any que ve en contra de les sol·licituds de la UE d'una millora per valor del 0,6% del PIB.

Noticias relacionadas

contador