ep bruselas incluyeargentinala listapaisesrequisitoscapital equ
COMISIÓN EUROPEA - Archivo

Estirada d'orelles de Brussel·les a Espanya. La Comissió Europea ha enviat aquest dimarts una missiva al govern espanyol en què li adverteix que l'esborrany pressupostari enviat a les autoritats comunitàries la setmana passada corre el risc d'incomplir les regles fiscals europees i, per tant, demana un pla "actualitzat" tan aviat com sigui possible davant el risc de "desviació significativa" del dèficit públic.

La carta -signada pel vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, i enviada a la ministra d'Economia, Nadia Calviño- reconeix, però, que l'esborrany és una pròrroga de l'anterior a causa de "la natura en funcions" de l'executiu de Pedro Sánchez.

No obstant això, Brussel·les assenyala que aquest projecte condueix a una millora del dèficit estructural -sense tenir en compte el cicle econòmic-equivalent al 0,1% del PIB, una xifra que "es queda curta" respecte a l'esforç estructural recomanat del 0,65%. La diferència són uns 6.600 milions en ajustos que el futur govern haurà d'adoptar a través de més impostos o menys despeses.

També destaca que el projecte inclou un creixement nominal de la taxa de despesa pública primari del 3,8%, que "excedeix" l'increment màxim recomanat per la UE, del 0,9%.

"En general, aquests elements no semblen estar en línia amb els requisits de política pressupostària" pactats entre la UE i Espanya, exposa la carta, que afegeix que "apunten a un risc significatiu de desviació el 2020 i al llarg de 2019 i 2020 en conjunt".

En aquestes circumstàncies, la Comissió Europea recorda la "importància" d'enviar un esborrany pressupostari "actualitzat", tot i que entén que la seva tramitació a Espanya "s'ha endarrerit respecte al seu calendari habitual" per la situació política.

"Per tant, convidem a les autoritats espanyoles a presentar, tan aviat com l'esborrany pressupostari per al 2020 sigui enviat al Congrés, un projecte actualitzat a la Comissió Europea i l'Eurogrup que asseguri el compliment de les recomanacions per a Espanya", tanca la missiva.

Noticias relacionadas

contador