ep la ministra de hacienda y portavoz del gobierno maria jesus montero
Ricardo Rubio - Europa Press

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha descartat aquest divendres elevar l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) al 23% i ha assenyalat que el Govern prefereix fixar-se en impostos més progressius, on els que en tenen més paguin més, perquè l'IVA afecta a tothom, amb independència de la seva renda.

"Es planteja sempre la possibilitat que sigui l'IVA on hi repercuteixi la pujada fiscal (...) No és l'opció preferida mai d'un Govern progressista, preferim buscar els marges fiscals en impostos més progressius", ha precisat la ministra en declaracions a la cadena SER recollides per Europa Press.

Preguntada per si el Govern s'està plantejant elevar la fiscalitat del tabac, Montero ha afirmat que el Ministeri de Sanitat té una proposta per utilitzar la fiscalitat com a arma per combatre el tabaquisme, encara que està ara com ara sense concretar. "Estem molt més concentrats aquests dies en la fiscalitat mediambiental", ha apuntat.

Pel que fa a la qüestió sobre si l'Executiu considera modificar la fiscalitat contra el joc, la ministra ha assegurat que "no té gaire coneixement de quin és el tipus fiscal" que està plantejant el Ministeri de Consum. "Entenc que el que ha volgut transmetre el ministre (Alberto Garzón) és que també en els temes de fiscalitat hem de ser capaces de trobar fórmules que permetin combatre (el joc)", ha explicat.

DESCARTA ARA COM ARA PRORROGAR ELS PRESSUPOSTOS

Sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2020, la ministra confia que puguin ser aprovats abans que acabi l'estiu perquè puguin estar en marxa durant el segon semestre.

"Per a mi, l'ideal seria que estiguessin enllestits com abans millor, abans de les eleccions catalanes, perquè no hi hagi interferències, però ja estan convocadas les eleccions al País Basc i Galícia, i es fa inevitable que gran part del joc dels partits polítics estigui mediatitzat per les seves perspectives electorals", ha assenyalat.

La ministra descarta "de moment" una nova pròrroga pressupostària, la qual cosa, ha precisat, "no significa en absolut" que el Govern tingui garantits els suports per a tirar-los endavant.

"PROJECTE BIANUAL"

"Vull descartar (la pròrroga) fins i tot mentalment. Jo estic treballant per poder tenir uns Pressupostos per a enguany i començar a fer ja l'arquitectura de cara a l'any que ve. És una mena de projecte bianual, encara que no existeixi tècnicament", ha apuntat Montero.

La titular d'Hisenda ha reiterat que fins que no tingui els suports suficients per aprovar els Pressupostos, no els portarà al Congrés. "Toca treballar intensament per aconseguir-los, i fer una crida a tots els partits polítics perquè anteposin l'interès general a estratègies a curt termini", ha emfatitzat la ministra en relació a les pròximes eleccions al País Basc, Galícia i Catalunya.

Noticias relacionadas

contador