• El primer ministre britànic insisteix a eliminar la clàusula sobre la salvaguarda irlandesa
merkel-conference-allemagne-ukraine-berlin

30 dies. Aquest és el termini que la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha ofert al primer ministre britànic, Boris Johnson, perquè prepari la seva proposta sobre el Brexit per evitar un divorci a les braves. El 'primer' insisteix a eliminar la clàusula de la salvaguarda de la frontera irlandesa de l'acord, tot i que Brussel·les no sembla disposada a això. Aquest dijous Johnson es reuneix amb el president francès, Emmanuel Macron, al qual plantejarà la mateixa proposta que a Merkel.

Merkel va obrir aquest dimecres la possibilitat de renegociar l'acord de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i evitar així un Brexit sense acord. I és que Johnson insisteix que el país abandonarà el club europeu el proper 31 d'octubre passi el que passi. Durant la reunió que tots dos líders van mantenir a Berlín, la cancellera va oferir un termini d'un mes perquè el britànic presenti a la Comissió Europea alternatives al punt sobre la frontera amb Irlanda, que segons Johnson és el principal escull per no acceptar els termes de l'acord pactat per la seva antecessora, Theresa May.

"Des del moment en què tinguem una solució per al problema de la frontera irlandesa, llavors no necessitarem la salvaguarda", va dir Merkel, que va remarcar que el primer pas és escoltar la proposta de Londres sobre l'assumpte. Sobretot, ha assenyalat, perquè "la salvaguarda sempre ha estat una opció de seguretat fins que aquest tema se solucioni". "S'ha dit que probablement trobem una solució en dos anys, però en podríem trobar una a 30 dies. Per què no?", es va preguntar la líder alemanya.

Merkel, que va aprofitar per reiterar que els objectius de la UE són protegir el mercat únic, mantenir unes bones relacions amb el Regne Unit després de la sortida i, alhora, assegurar que es compleixen els acords de pau a Irlanda del Nord, va mostrar un optimisme que no és compartit per França. De fet, poc després de la reunió Berlín-Londres, el president francès descartava una renegociació de la salvaguarda en els termes exigits pel 'primer' britànic.

I és que Macron no veu cap raó per garantir un retard del Brexit si no hi ha un gran canvi en la situació política, com unes eleccions o un referèndum, segons les seves declaracions recollides per Reuters. A més, considera que les pautes plantejades per Johnson són "massa imprecises" i diu que si es produeix un Brexit sense acord la responsabilitat serà exclusivament del Regne Unit.

SALVAGUARDA INNEGOCIABLE?

Johnson, per la seva banda, es va mostrar aquest dimecres encantat d'escoltar que les converses podien reprendre, sobretot després que Brussel·les hagi insistit una vegada i una altra en què l'acord assolit entre May i la UE, que ha estat rebutjat fins a tres ocasions pel Parlament britànic, i més concretament la clàusula sobre la salvaguarda irlandesa, era innegociable.

"Vull ser absolutament clar amb tots els nostres amics alemanys, i amb el govern alemany, en dir que el Regne Unit vol un acord, i podem tenir-lo", va afirmar Johnson. "Necessitem que s'elimini la salvaguarda, i si podem fer això, llavors estic segur que podem avançar junts", va afegir. La proposta que va portar davant Merkel és la mateixa que aquest dijous plantejarà a Macron.

Noticias relacionadas

contador