le leader republicain de la chambre des representants des etats unis kevin mccarthy s entretient avec des journalistes au capitole a washington

El president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha assegurat que es reprendran les converses amb els demòcrates sobre el sostre de deute dels EUA aquest dimecres. La represa de les negociacions arriba menys d'un dia després que el líder republicà assegurés que el diàleg és a port mort, ja que aquest dimarts va abandonar el Capitoli afirmant que encara no hi ha acord per evitar l'impagament, i de fet Garret Graves, un dels principals negociadors de McCarthy, ha dit que no hi ha més reunions previstes. Els experts ja vaticinen que la votació sobre qualsevol acord podria no produir-se fins just abans de la data límit de l'1 de juny que ha donat la secretària del Tresor, Janet Yellen.

Graves també ha insistit que no hi ha avenços de cap mena, i ha apuntat que "haurem de veure algun moviment o algun canvi fonamental en el que estan fent", en relació amb l'equip negociador de la Casa Blanca. Però potser, si n'hi ha, no es produeixi fins d'aquí a uns dies.

Segons el negociador republicà, "ara mateix, no tenim reunions addicionals preparades", i s'espera que els legisladors de la Cambra de Representants abandonin Washington aquest dijous per passar el cap de setmana del Dia dels Caiguts fora, per la qual cosa podria no ser fins a la setmana que ve quan republicans i demòcrates es tornin a veure les cares, recull Bloomberg.

Graves ha reconegut que hi ha hagut "progressos substancials" i que les dues parts estan "molt a prop" en algunes àrees, però també ha deixat clar que segueix havent-hi desacords sobre la despesa i els requisits de treball, i això és un problema perquè cada vegada és més a prop l'1 de juny. Per això ha insistit que els negociadors republicans de la Cambra de Representants estan "oberts" a reunions addicionals amb l'equip de la Casa Blanca.

Per la seva banda Hakeem Jeffries, el principal demòcrata de la Cambra de Representants, ha dit que congelar les despeses als nivells del 2023 seria un compromís "raonable" que es podria assumir, tot i que ha dit que qualsevol acord que es votarà haurà de reflectir les prioritats demòcrates.

DUBTES SOBRE LA DATA LÍMIT

El punt mort actual al voltant del sostre del deute pot augmentar la pressió sobre l'economia nord-americana, que ja s'enfronta a una possible recessió després de la pujada dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal. Tot i això, alguns republicans creuen que s'està dramatitzant massa sobre la situació, i fins i tot posen en dubte la data límit de l'1 de juny que ha posat Yellen sobre la taula.

"Ens agradaria veure més transparència sobre com arriben a aquesta data", ha indicat el líder de la majoria a la Cambra, el representant Steve Scalise, en una conferència de premsa de la qual es fa ressò CNBC. A més, considera que els darrers comentaris de la secretària del Tresor "impliquen que és l'1 de juny, o més tard, donant certa obertura a la idea que l'1 de juny podria no ser l'anomenada data X".

Segons la seva opinió, "realment no hem pogut veure gaire transparència, però sembla que ara s'estan cobrint i obrint la porta a endarrerir aquesta data". I també el republicà Chip Roy, de Texas, ha posat en dubte la data límit. Segons recull Bloomberg, ha assegurat que estem davant una "crisi fabricada" per obligar els conservadors a fer marxa enrere en algunes demandes. En concret, els republicans volen retallar la despesa domèstica tant com sigui possible, mentre que els demòcrates han ofert retallades més reduïdes en un parell d'anys.

Els demòcrates també volen incloure límits a la despesa en defensa en qualsevol acord, mentre que els republicans busquen augmentar el pressupost del Pentàgon a costa de retallades més profundes en la despesa social.

Noticias relacionadas

contador