biden g7

El president dels EUA, Joe Biden, i el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, es reuneixen aquest dilluns a la Casa Blanca per reprendre les negociacions al voltant del sostre del deute, després que els republicans aturessin les converses.

Què és el que ha canviat? Els republicans van prendre la decisió divendres i van lamentar que l'equip de la Casa Blanca era "irraonable". Tot i això, aquest diumenge McCarthy ha assegurat haver mantingut una trucada "productiva" amb Biden, i d'aquí la trobada en persona que els dos dirigents mantindran avui. També, després de la trucada, membres dels dos partits van reprendre les negociacions, segons ha informat NBC News.

El temps corre cada cop més en contra. Si demòcrates i republicans no arriben aviat a un acord, els EUA s'enfrontaran a un impagament del deute. La situació és imminent, ja que la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha advertit més d'una vegada que el país entrarà en situació de 'default' l'1 de juny. Precisament, aquest diumenge Yellen va tornar a pressionar, tot recordant que caldrà prendre "decisions difícils" sobre les factures que quedaran sense pagar si no s'eleva el sostre del deute.

Segons Yellen, l'impagament del deute podria causar un "caos econòmic" generalitzat. "No hi haurà bons resultats si el Congrés no pren mesures", ha ressaltat, i és que les possibilitats que els EUA puguin pagar totes les seves factures a mitjans de juny són ara "bastant baixes". De fet, els economistes de Goldman Sachs estimen que el Departament del Tresor veurà caure els nivells d'efectiu per sota dels 30.000 milions de dòlars, que ha assenyalat com a mínim per fer front a les obligacions federals que vencen el 8 o 9 de juny.

Per això elevar el sostre del deute és tan necessari per als Estats Units. Només així el Govern aconseguirà cobrir els compromisos de despesa ja aprovats pel Congrés i el president per evitar l'impagament. Cal recordar que elevar el sostre del deute no autoritza noves despeses, però els republicans de la Cambra de Representants han dit que no donaran el vistiplau a elevar el límit si els demòcrates no acorden futures retallades de la despesa.

Tot i que Biden manté les esperances que això es resolgui. Aquest diumenge, abans d'abandonar la cimera del G7 a Hiroshima (Japó), va dir que creu que es pot arribar a un acord amb els republicans, però que no és segur. "No puc garantir que no forcin un impagament fent una cosa escandalosa", va apuntar.

Noticias relacionadas

contador