photo du president americain joe biden a la maison blanche 20230522122723

El president dels EUA, Joe Biden, i el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, van tornar a reunir-se aquest dilluns per aconseguir un acord sobre el sostre de deute. La trobada es va saldar amb optimisme i bones paraules, però sense un principi d'acord.

Els dos han promès continuar negociant durant els pròxims dies per evitar un impagament del deute dels Estats Units, que seria el primer de la història i enviaria un senyal molt negatiu per als mercats.

“Crec que el to va ser millor que qualsevol altre en què hàgim tingut discussions. La reunió ha estat productiva i professional", va assenyalar McCarthy després de la negociació. "El president i jo coneixem la data límit, així que parlarem cada dia... fins que acabem amb això", va afegir.

Per part seva, Biden va assenyalar en un comunicat que "l'incompliment del deute està fora de la taula i l'única manera d'avançar és de bona fe cap a un acord bipartidista".

Els principals punts de fricció són l'exigència dels republicans de retallar la despesa i l'objectiu dels demòcrates d'augmentar alguns impostos als rics i a alguns sectors empresarials, com ara petrolieres i farmacèutiques.

DATA LÍMIT DE L'1 DE JUNY

El temps corre cada cop més en contra. Si demòcrates i republicans no arriben aviat a un acord, els EUA s'enfrontaran a un impagament del deute. La situació és imminent, ja que la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha advertit més d'una vegada que el país entrarà en situació de 'default' l'1 de juny.

Segons Yellen, l'impagament del deute podria causar un "caos econòmic" generalitzat. "No hi haurà bons resultats si el Congrés no pren mesures", ha ressaltat, i és que les possibilitats que els EUA puguin pagar totes les seves factures a mitjans de juny són ara "bastant baixes".

De fet, els economistes de Goldman Sachs estimen que el Departament del Tresor veurà caure els nivells d'efectiu per sota dels 30.000 milions de dòlars, nivell mínim per fer front a les obligacions federals que vencen el 8 o 9 de juny.

Per això, elevar el sostre del deute és tan necessari per als Estats Units. Només així el Govern aconseguirà cobrir els compromisos de despesa ja aprovats pel Congrés i el president per evitar l'impagament.

Qualsevol acord ha de ser aprovat per les dues cambres del Congrés i, per tant, depèn del suport dels dos partits. Perquè els republicans controlen la Cambra de Representants (222-213), mentre els demòcrates controlen el Senat (51-49).

Noticias relacionadas

contador