• Europa no permetrà al Regne Unit deixar la porta oberta i gaudir dels seus beneficis
cbbrexitmay short

A Theresa May se li acaba el temps. Tot just a 311 dies de la sortida 'oficial' del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el debat sobre la frontera entre les dues Irlandes continua sent el principal focus de desacord. No només entre els dos blocs, el pobre i indecís missatge de la primera ministra comença a impacientar els membres més euroescèptics del seu partit i el rotatiu britànic 'Sunday Times' especula amb unes eleccions avançades aquest mateix any.

L'única cosa clara és que ningú vol una frontera rígida a Irlanda del Nord. Un problema polític i sentimental oblidat amb el pas de les dècades i que el Brexit amenaça de nou. L'oferta europea es basa en mantenir Irlanda del Nord dins de la Unió Duanera, una cosa inadmissible en opinió de l'Executiu britànic, en un escenari que partiria en dos el terreny del Regne Unit, "trencaria la unitat institucional", afirmava contundent la líder 'tory' al març.

I a partir d'aquí, silenci. El bloc britànic no ha aconseguit des de llavors fer una proposta en ferm sobre la situació futura de la frontera a Irlanda. Durant una nova ronda de negociacions que comença aquest dimarts a Brussel·les i dura 48 hores pot ser que es doni alguna pista sobre la intenció del Govern de les illes. Les últimes paraules de May a Bulgària la setmana passada, davant de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van donar a entendre una sortida més suau, amb la possibilitat fins i tot d'estendre els acords comercials entre els dos bàndols més enllà de 2020.

Un missatge mal rebut per ambdues parts, amb el representant europeu, Donald Tusk, catalogant les declaracions com "desorientants" i agitant les entranyes del partit conservador a la Cambra dels Comuns. No obstant això, Theresa May hauria aconseguit convèncer el seu gabinet sobre la nova estratègia, amb problemes especialment davant del ministre de Relacions Exteriors, Boris Johnson, i el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, dues de les veus més partidàries d'un divorci contundent i net, que sembla allargar-se cada vegada més.

El problema d'estirar la relació del Regne Unit dins de la Unió Duanera és el mateix de sempre. Incapacita les illes per negociar acords independents enfront de tercers en matèria comercial, un dels punts principals en la campanya pro-divorci, i que més s'impacienta als sectors més radicals del partit conservador. I la Unió Europea no permetrà 'mitges tintes'. Tusk i el seu consell han reiterat des de l'inici de les negociacions que no permetrà una relació beneficiosa per a les illes, que permeti a May triar a dit els fruits de la UE, sense tancar la porta del tot.

Noticias relacionadas

contador