• Des dels mínims del mes, el petroli ha viscut un ral·li del 17%
  • Al llarg del dia s'espera que es tanqui també un acord amb els productors "no-OPEP”
opep

Les Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha arribat a un acord per estendre les actuals retallades en la producció en nou mesos més, fins a març de 2018, segons informa Reuters.

Com feia abans de conèixer la notícia, el petroli segueix cotitzant amb caigudes (-0,56% el barril Brent i -0,82% el West Texas). El mercat esperava aquesta decisió i podria estar ja descomptada després del ral·li del cru del 17% des dels mínims d'aquest mes.

"L'única solució per equilibrar l'equació de l'oferta i demanda és seure junts a la mateixa taula (OPEP i Estats Units) i arribar a un acord per desenvolupar una estratègia cohesionada"

Iran i l'Iraq van afirmar aquest dimecres que estaven disposats a donar suport a aquesta extensió en les retallades. A mitjans del mes, Aràbia Saudita i Rússia van enviar un comunicat conjunt en què es mostraven partidaris d'estendre les retallades fins al març de l'any vinent. Avui, l’Aràbia Saudita ha declarat que, si cal, aquestes retallades fixats ara fins al març de 2018 es podrien allargar encara més.

S'espera que l'acord de l'OPEP sigui compartit pels grans productors que no formen part del càrtel. Els 1,8 milions de barrils que deixen de produir-se al dia formen part de l'acord conjunt entre l'OPEP, que assumeix 1,2 milions de barrils, i els grans productors 'no-OPEP', que afronten els altres 600.000 barrils restants (dels quals 300.000 corresponen a Rússia). L'OPEP es reunirà amb la resta de grans productors al llarg d'aquest dijous.

Els plans de l'OPEP, que confirmen aquest dijous, han permès al petroli assentar-se a l'entorn dels 54 dòlars barril encara que, de moment, els 55 dòlars se li resisteixen.

La decisió de l'OPEP es pren en un context en què es parla d'una 'guerra' de cru entre l’OPEP i els Estats Units. Els productors de petroli d'esquist dels Estats Units no participen en aquest acord i, fins ara, han continuat augmentant la producció. Aquest fet estaria propiciant que l'esperat equilibri entre oferta i demanda al mercat del cru encara no ha arribat i estigui lluny de fer-ho, segons els experts.

"Estem davant un exemple perfecte de comprar amb el rumor i vendre amb la notícia", assenyala Naeem Aslam, director d'anàlisi de ThinkMarkets, a l'hora d'explicar les caigudes que s'estan veient avui en el cru. Segons l'opinió d'Aslam, el menys important és aquesta retallada de producció. "Hi ha elements molt més importants que això. Creiem que l'OPEP no reconeix el poder del petroli d'esquist dels Estats Units i que l'única solució per equilibrar l'equació de l'oferta i demanda és seure junts a la mateixa taula i arribar a un acord per desenvolupar una estratègia cohesionada".

Noticias relacionadas

contador