• El cru rebota aquest dilluns un 2% després de conèixer la notícia

Forta pujada del petroli als mercats aquest dilluns, quan el cru rebota un 2% després de conèixer que l'Aràbia Saudita i Rússia han arribat a un acord per estendre la retallada a la producció fins el 2018. Els ministres d'energia d'aquests països han pactat estendre la reducció en la producció de petroli des de mitjans d'aquest any fins al mes de març de l'exercici i intentaran convèncer la resta de membres de l'OPEP perquè confirmin la mesura.

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) es reuneix el proper dia 25 de maig a Viena (Àustria) i podria confirmar la prolongació de la retallada en la producció de cru

Els ministres d'Energia, Khalid al-Falih i Alexander Novak, han anunciat l'acord dels dos països en un comunicat conjunt. "Els dos ministres van acordar fer el que sigui necessari per aconseguir l'objectiu desitjat d'estabilitzar el mercat i reduir els inventaris comercials de petroli al seu nivell mitjana de 5 anys, així com per subratllar la determinació dels productors de petroli per garantir l'estabilitat del mercat", han afirmat a l'esmentada nota, de la qual es fa ressò Reuters.

Tant el barril de tipus Brent, de referència a Europa, com el de qualitat West Texas, de referència als EUA, reboten al voltant d'un 2% aquest dilluns. El Brent fins i tot ha arribat a tocar els 52 dòlars. Segons els experts de Link Securities, el preu del cru seguirà sent protagonista als mercats durant les pròximes setmanes, "fins que es reuneixin els productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els 'no OPEP' el proper dia 25 de maig" a Viena (Àustria) i "confirmin la prolongació de l'acord fins a finals d'any per reduir la seva producció en 1,8 milions de barrils al dia", atès que, de moment, l'acord és només entre Aràbia Saudita i Rússia.

A més, aquests analistes assenyalen que la reacció del petroli ha estat "immediata" després de conèixer l'acord, "puja amb força", cosa que "ha de servir, perquè les companyies directament i indirectament relacionades amb aquesta matèria primera cotitzin a l'alça als mercats europeus, i serveixin de suport als principals índexs borsaris de la regió". Poc després de l'obertura, l'espanyola Repsol puja un 0,7% a l'IBEX 35, mentre que la francesa Total avança un 0,8% al CAC. La italiana Eni, per la seva banda, puja un 0,7% a la borsa de Milà.

L'OPEP, encapçalada per l'Aràbia Saudita, va decidir a finals de l'any passat retallar la producció durant el primer semestre d'aquest 2017. Una decisió que, tot i això, no ha afectat gaire el preu del barril de cru, que s'ha mantingut al voltant dels 50 dòlars durant els primers mesos de l'any a causa que els mercats segueixen ben subministrats. Aquesta és la raó que podia portar a perllongar l'extensió de la retallada en la producció, adoptada per estabilitzar el mercat i els preus i en la qual no va participar els EUA. Conjuntament, l’Aràbia Saudita i Rússia produeixen a prop de 20 milions de barrils al dia que equival a una cinquena part del consum mundial, de manera que el seu acord és molt important. Mentrestant, la producció als Estats Units va camí d'aconseguir xifres rècord: actualment se situa en 9,3 milions de barrils al dia, una xifra que supera en més d'un 10% als registres de mitjans de 2016.

Rússia és, ara per ara, el major productor de petroli del món, mentre que l'Aràbia Saudita n’és el major exportador. Ara tots dos s'enfronten a una dura competència provinent de la Xina, el mercat de cru amb major creixement del món i que desafia els EUA per fer-se amb el títol de major importador.

NO PECAR D'OPTIMISTES

Naeem Aslam, analista de mercat de Think Markets, apunta que l'acord assolit sobre la retallada en la producció "és una bona notícia" perquè permetrà deixar de preocupar-se pel petroli durant un temps, encara que, recorda, la saturació d'oferta hi és a causa de l’"excés de subministrament que s'ha anat acumulant al llarg dels anys". Encara que es decideixi perllongar la retallada en la producció, l'expert diu que es necessitarà un temps per veure "l'impacte" de la mesura sobre l'excés de subministrament que hi ha actualment al mercat, sobretot si es té compte que "la retallada actual no s'ha produït cap resultat substancial fins ara".

L'analista crida a la tranquil·litat i diu que els inversors poden estar massa entusiasmats amb la notícia: "Estan sent massa optimistes", tenint en compte que països com l'Iran segueixen augmentant la producció i, el que és més important, els productors nord-americans estan traient rèdit d'aquesta situació i afegeixen més petroli a l'excés de subministrament mundial. Per tant, diu aquest expert, "per ser completament optimistes sobre el futur dels preus del petroli i veure'ls per sobre del nivell de 60 dòlars necessitem dues coses: una retallada més de l'OPEP i una forta demanda".

Noticias relacionadas

contador