• La previsió del mercat esperava un augment de l'1%
Europa

L'índex de preus al consum (IPC) publicat aquest dimecres ha mostrat un augment dels preus durant el mes de desembre de l'1,1% pel que fa a l'any anterior. Això el deixa una desena per sobre de l'esperat pel mercat, que preveia que se situés a l'1%.

Segons les dades ofertes per Eurostat, l'índex de preus s'eleva des del 0,6% registrat en el mes previ, encara que segueix quedant lluny del 2% marcat com a objectiu pel Banc Central Europeu (BCE).

Entre els principals sectors que van impulsar la inflació durant l'últim mes de l'any van estar l'energia, seguida del sector serveis, el menjar, l'alcohol i el tabac.

Aquesta dada suposa un altre motiu més perquè el BCE mantingui els tipus d'interès estables en la seva propera reunió del 19 de gener. A més, el consens d'analistes també espera que reiteri el seu programa d'expansió quantitativa (QE) i de compra de bons tal com ho va deixar en la seva última reunió de desembre.

Quant a l'IPC subjacent, que exclou menjar, energia, alcohol i tabac, es va produir una inesperada pujada del 0,9%, mentre que les expectatives dels analistes ho situaven en el 0,8%.

contador