• La taxa interanual de novembre és la quinzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual
ep gasolinera

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,5% al novembre respecte al mes anterior, i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l'1,7%, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tant la taxa interanual com la mensual superen en una dècima les dades avançades per Estadística a final del mes passat (1,6% interanual, 0,4% mensual).

L'INE ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC del novembre hi han influït principalment els preus de les gasolines i del gasoil per a calefacció. La taxa interanual del novembre és la quinzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són a dia d'avui un 1,7% superiors als de fa un any.

L'IPC interanual va arrencar el 2017 en el 3%, la taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però el març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l'1,8% el setembre i va baixar a l'1,6% l'octubre. Ara, el novembre, ha tornat a pujar, una dècima, fins a l'1,7%.

En el penúltim mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l'1,8%, alhora que la variació mensual es va situar en el 0,3%. En termes mensuals (novembre sobre octubre), l'IPC va augmentar un 0,5%, una dècima més del que va augmentar el novembre del 2015 i del 2016.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va baixar el novembre una dècima, fins al 0,8%, situant-se gairebé un punt per sota de la taxa general de l'IPC. En l'avanç de l'IPC interanual del novembre hi ha influït el repunt en més d'un punt, fins al 3,5%, de la taxa de transport, motivada per l'augment dels carburants. També hi ha contribuït l'augment en tres dècimes, fins al 2,5%, de la taxa d'habitatge per l'encariment del gasoil per a calefacció.

Noticias relacionadas

contador