cbalemani dax 8 short1

La inflació a Alemanya va pujar així notablement en comparació amb abril de l'any passat i es va situar al 2%, principalment per l'energia i per efectes estacionals i de calendari, després de registrar el març un augment de l’1,3%, segons ha informat aquest dimarts l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis).

Respecte al mes anterior, l'Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar un 1%, de manera que es confirmen les dades provisionals difoses el passat dia 30.

Els preus de l'energia es van encarir l'abril un 4,6% interanual i van tenir així un efecte accelerador sobre la taxa general d'inflació. Notablement més cars que fa un any van resultar també la calefacció central i urbana, un 5,3%; el gas, un 3,2%, i l'electricitat, un 3%.

Sense tenir en compte l'impacte de l'energia, la inflació s'hauria situat l'abril a l’1,7%

Sense tenir en compte l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació s'hauria situat l'abril a l'1,7%.

La inflació també es va veure determinada sobretot per l'augment dels preus en un 11,2% dels paquets de viatges, que s'explica en primer lloc pels efectes de calendari, ja que aquest any Setmana Santa va caure comparativament molt més tard que el 2018. També els preus dels bitllets d'autobús per a viatges de llarga distància, els d'avió i els de tren van resultar notablement més cars que fa un any, un 13,6%, un 6,1% i un 3,4%, respectivament.

Els aliments es van encarir un 0,8% interanual i per tant per sota de la mitjana. Considerablement més cara que fa un any va resultar l'abril la verdura -un 9,7%- i també va pujar el preu del peix, els seus derivats i el marisc -un 2,6%-, i del pa i els cereals -un 2, 3%-. En canvi, la fruita es va abaratir notablement -un 8,4%-, i també van baixar els greixos i olis -un 1,9%-, els productes lactis i els ous -un 1,3%-, així com el sucre, la melmelada, la mel i altres dolços -un 1%-.

Van pujar també els diaris i revistes (4,8%) i el tabac (3,6%), mentre que altres béns, com l'electrònica de consum i els telèfons, es van abaratir considerablement, un 6,8% i un 6,7%, respectivament.

Al sector serveis els preus van augmentar un 2,1% interanual, per sobre de la mitjana, principalment a causa de l’increment de les tarifes relacionades amb els viatges.

Noticias relacionadas

contador