• Els inversors, pendents de si Trump per fi anuncia l'anhelat pla d'estímuls fiscals
money euros cash

La divisa europea ha aconseguit aquesta dimarts un màxim per sobre dels 1,0890 dòlars, només un 0,5% per sota dels guanys després del ral·li que va protagonitzar a l'arrencada setmanal, en senyal d'alleujament pel resultat de les eleccions franceses durant les quals el candidat centrista Emmanuel Macron es va erigir vencedor. L'escalada fins al preu dels 1,0940 dòlars que va experimentar la ‘moneda única no va tenir massa seguiment durant les sessions europea i nord-americana del dilluns, deixant els operadors amb la sensació que el buit alcista situat als 1,0730 dòlars es tancarà més d’hora que tard.

No obstant això, l'euro s'ha mantingut al voltant dels 1,0860 dòlars durant gran part de la matinada, per avançar un 0,2%, fins a preus per sobre dels 1,0890 dòlars a l'obertura europea, en un clar moviment de consolidació dels recents guanys. La cautela amb la qual els inversors han operat la ‘moneda única’ durant les últimes hores, que també se situa un 1% a baix dels becs del dilluns contra el ien -que es va arribar a depreciar més d'un 2% contra l'euro- demostra per a diversos analistes consultats que han après la lliçó de les recents cites a les urnes. Així, esperen que els operadors extremin la precaució abans de la segona ronda de les eleccions gal·les del 7 de maig, sobretot si la candidata de la ultra-dreta, Marine Le Pen, avança a les enquestes o s'exerceix millor que el seu rival durant el debat televisat del 3 de maig.

La cautela amb la qual els inversors han operat la ‘moneda única’ durant les últimes hores, durant el ral·li després de les eleccions gal·les demostra que han après la lliçó de recents cites a les urnes

Des del punt de vista tècnic, “el que és realment interessant, malgrat no poder superar (de moment) la resistència dels 1,0950 dòlars és que l'euro/dòlar ens ha dibuixat un nou màxim creixent, i així dóna continuïtat als impecables mínims i màxims creixents des de començaments d'any”, indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. “Per sobre de la resistència dels 1,0950 dòlars (resistència que uneix els últims màxims creixents) la següent la trobem a la directriu baixista de l'últim any, ara als 1,10300 dòlars”, assenyala l'expert.

Però Kathy Lien, analista de BK Asset Management, cita dos motius que afegiran pressió a l'operativa de l'euro, cosa que indica, segons la seva opinió, que la divisa “és més a prop d'emplenar el buit alcista del dilluns que de disparar-se cap al nivell de resistència dels 1,0950 dòlars”. En primer lloc, aquest dijous és la reunió de política monetària del Banc Central Europeu i el segon és el possible anunci de reformes fiscals del president dels EUA, Donald Trump, dimecres.

BCE I TRUMP

“El BCE s'ha sentit incòmode amb la interpretació agressiva del mercat de la seva última decisió de política monetària i si bé les dades econòmiques han estat en gran manera millors, la inflació segueix sent molt baixa”, assenyala Lien. “El banc central vol que el mercat entengui que la política és acomodatícia i ho seguirà sent en un futur proper i si això s'emfatitza dijous, l'euro podria omplir la seva bretxa ràpidament”, indica l'analista.

Hussein Sayed, estrateg de FXTM, posa també l'accent en el president de l'entitat, Mario Drgahi, ja que seran les seves paraules durant la roda de premsa, que oferirà després de la reunió del BCE, les que “guiïn l'euro”. L'expert creu que Draghi “es mantindrà a la defensiva” després que la inflació a l'eurozona s'hagi desplomat fins a l'1,5% al març des del 2% al febrer. No obstant això, Sayed assenyala que “no hem d'esperar massa d'aquesta reunió, més enllà d'una reiteració del que s'havia dit durant reunions anteriors, un factor que mantindrà els guanys de l'euro capades ara com ara”.

Lien també creu que hi ha un risc que l'euro es precipiti cap als 1,07 dòlars abans de l'anunci de política monetària del banc central si es progressa en la reforma de salut i els impostos dels Estats Units. “Una gran part de la recuperació del dòlar després de les eleccions nord-americanes es va beneficiar de la perspectiva d'una rebaixa en les càrregues impositives i amb les retallades d'impostos de nou en focus, el dòlar està començant la setmana amb molt bon peu”, indica l'experta de BK Asset Management.

De fet, la divisa nord-americana ha avançat contra el ien fins als 110,300 iens, però experts consultats opinen que per veure una volta a la recent resistència als 112,00 iens, hauran d'arribar grans notícies des dels EUA i afluixar, una vegada i per totes, les tensions polítiques a Corea.

Noticias relacionadas

contador