• La divisa europea manté els seus màxims de tres setmanes i s'encamina als 1,0750 dòlars
money euros cash

Encara que la història que ha dominat el mercat de les divises durant les últimes hores ha estat el ‘flaix ral·li’ de la lliura, de més d'un 2%, després de l'anunci d'eleccions anticipades al Regne Unit, els operadors no distreuen del tot la seva atenció de l'euro. La ‘moneda única’ s'ha vist pujada a un màxim de tres setmanes, on es manté aquest dimecres, als voltants dels 1,0740 dòlars, impulsada per una combinació entre feblesa del dòlar, ‘ral·li’ de simpatia amb la lliura i la sensació entre molts inversors que ja està “tot el peix venut” a les eleccions a França.

Diverses veus han alertat durant les últimes setmanes sobre l'excessiva complaença amb el resultat de la primera ronda dels comicis gals. Les enquestes segueixen afavorint el centrista Emmanuel Macron i la candidata del front nacional, Marine Le Pen, però l'auge que ha experimentat en recents sondejos el candidat de l'extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon, “ha convertit el que era una carrera entre els dos favorits en una arriscada competició a tres bandes” per a James Chen, analista de Forex.com.

Si és Mélenchon que supera la prova de les urnes el dia 23, al costat de Le Pen,
el 7 de maig els francesos “hauran de triar entre dos candidats les postures dels qualsposen en perill els fonaments de la Unió Europea”, assegura James Chen

L'expert no descarta el quart candidat en lliça, el republicà François Fillon, que segurament quedarà fora de la primera volta electoral, no obstant això, alerta Chen que els riscos per a l'euro s'han incrementat, ja que, si és Mélenchon que supera la prova de les urnes el dia 23, al costat de Le Pen, el 7 de maig els francesos “hauran de triar entre dos candidats les postures dels quals posen en perill els fonaments de la Unió Europea”.

Els dos radicals, d'esquerres i de dretes, porten els seus programes electorals plans per redefinir la seva relació amb la Unió Europea i dels candidats amb més possibilitats, només Macron defensa l'existència i expansió de la UE i l'Eurozona, per la qual cosa “l'euro està en perill”. Encara que el candidat de la plataforma 'En Marxa' és el favorit per fer-se amb l'Elisi a la segona ronda, les recents sorpreses del Brexit i la victòria de Donald Trump haurien de ser suficients per posar els mercats sobre avís i buscar una mica de cobertura davant un resultat inesperat, per la qual cosa la “primera ronda serà pivotal per a la ‘moneda única’, assegura Chen. I afegeix que “si Le Pen o Mélenchon obtenen millors resultats de l'esperat les preocupacions al voltant de la UE precipitaran l'euro cap als seus recents mínims anuals contra el dòlar i altres rivals. Però si Macron és el millor candidat, el ral·li d'alleujament impulsarà la divisa ja que l'amenaça a la seva existència es dissiparà de moment”.

Quant a l'altra divisa reina del mercat, el dòlar, s'ha vist presa de la feblesa durant la jornada passada, a causa d'unes decebedores dades macroeconòmiques, especialment els de inicis d'habitatges que han caigut fins al 6,8% durant el mes de març, el doble del que s’esperava pel consens de mercat. “El rendiment dels bons s'ha depreciat agudament, la qual cosa ha ajudat al declivi generalitzat al dòlar”, apunta la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien.

Si fem cas a l'anàlisi tècnica, l'euro/dòlar està tractant de conquistar la resistència dels 1,0750 dòlars. Segons Michael Hewson, analista de CMC Markets, de superar aquest nivell, “existeix el potencial que l'encreuament reconquisti els 1,0850 dòlars i els màxims del mes de març”. A més, “mentre es mantingui per sobre dels 1,0600 dòlars, la línia de tendència alcista que passa pels mínims de gener es manté intacta”, subratlla l'expert.

Noticias relacionadas

contador