• La primera enquesta electoral publicada per 'The Times' dóna un avantatge a May de 18 punts enfront dels laboristes

El que havia de ser una setmana sense grans sobresalts, en la qual s'esperava que el conflicte entre els EUA i Cora del Nord anés assentant-se i amb pràcticament ‘tot el peix venut’ de cara a la primera volta de les eleccions franceses del 23 d'abril, la primera ministra britànica, Theresa May, va provocar un autèntic terratrèmol a les principals places financeres després d'anunciar eleccions anticipades el proper 8 de juny. Mentre els operadors digereixen la notícia, al mercat de les divises la lliura ha tornat a actuar de termòmetre de les sacsejades que arriben des del Regne Unit i s’ha disparat fins a un màxim de més de sis mesos davant el dòlar en què es manté i reté gran part dels guanys, junt per sobre del preu dels 1,2800 dòlars.

  • 0,8534£
  • -0,02%
  • 1,2544$
  • -0,13%

L'opinió dels analistes és que la divisa britànica ha reaccionat de forma favorable a les notícies perquè “als mercats els agrada la seguretat i aquestes eleccions poden desembocar en una majoria conservadora al Parlament britànic que pot oferir precisament aquesta tranquil·litat que els mercats necessiten”, expliquen experts de Nomura. La convocatòria d'eleccions amb tres anys d'antelació en aquest precís moment no és cap exabrupte de May. La primera enquesta publicada per ‘The Times’ ofereix un avantatge de 18 punts a la líder conservadora enfront dels laboristes, amb el qual s'ampliarà la majoria tory a la Cambra dels Comuns del Parlament britànic, la qual cosa facilitarà a May el lideratge del procés de sortida del club europeu.

Nomura: la divisa britànica ha reaccionat de forma favorable a les notícies perquè “als mercats els agrada la seguretat i aquestes eleccions poden desembocar en una majoria conservadora al Parlament britànic"

Els economistes del banc d'inversió japonès creuen també que els resultats de les eleccions podrien oferir a Theresa May l'oportunitat d'abandonar la línia dura de les negociacions amb la Unió Europea sobre els termes del Brexit i abraçar una postura més amigable durant les llargues converses que han de desenvolupar-se fins al març de 2019 amb Brussel·les. Perquè el que està realment en joc i l'autèntica raó de l'impuls alcista de la divisa britànica és que “el mercat havia estat descomptant la probabilitat que el país es llisqués pel precipici d'un divorci en mals termes i sense acord de transició i la perspectiva d'un acord favorable amb un llarg període de transició ha donat ales a la moneda del Regne Unit”, asseguren els analistes de l'entitat japonesa.

I SI PERD MAY?

L'altre corrent que recorre els mercats aquest dimecres també explica les pujades de la lliura, però per altres motius molt diferents i és que són, tal com explica Danske Bank, que la campanya electoral de l'oportunitat als partidaris de romandre a la UE d'enfortir les seves opcions i que els comicis es converteixin, de facto en un nou referèndum en el qual “pugui guanyar el vot antibrexit i, a última instància, fer fora el govern de May”. Però reconeixen els analistes de l'entitat danesa que el desenllaç més probable és que la primera ministra en surti reforcada, encara que també creuen que es decantarà per negociar un “Brexit més decent”.

En aquest context i veient la força que ensenya la lliura, que ha aconseguit superar, en tancaments, la resistència dels 1,2700 dòlars, des de Nomura aposten perquè el cable (com es coneix la lliura/dòlar) segueixi fins als 1,3000 dòlars. Per l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, "aquest dimarts la lliura va polvoritzar la resistència que presentava a la part superior del triangle, ara suport, i va superar, a més, la resistència que presentava als màxims de desembre als 1,27747". "Correccions puntuals a part, (fases de reacció) es pot dir que l'encreuament podria buscar sense molts problemes a nivells de resistència superiors, com és la zona dels 1,3440-1,3480 i per damunt el buit baixista dels 1,36749", assenyala l'expert.

Però Nomura alerta que quan els mercats “digereixin el que signifiquen aquestes eleccions generals i que May romandrà al poder, amb la qual cosa l'única cosa que passarà és que s'acabi reforçant la línia del ‘Brexit dur’, la divisa tornarà a nivells anteriors”.

Quant al seu encreuament amb l'euro, l'apreciació de la moneda del Regne Unit contra la seva rival europea fins a preus no vistos des de desembre, obre les portes perquè s'encamini fins als mínims de més de quatre mesos a les 0,8300 lliures, explica Michael Hewson, analista de CMC Markets. “Per sota d'aquest suport, existeix el potencial que la lliura segueixi apreciant-se contra l'euro fins a preus de, almenys, 0,8000 lliures”, pronostica l'expert al mercat de les divises.

Noticias relacionadas

contador