• El ien també cedeix davant el rebot del dòlar
0cb796

L'agut revés que l'euro va patir divendres, en el seu encreuament contra el dòlar, manté la moneda comunitària deprimida durant aquesta arrencada setmanal lleugerament per sobre dels 1,24 dòlars. Les causes de la correcció protagonitzada per la moneda europea han de buscar-se enterament en condicions tècniques i de mercat, ja que els experts avisen que tant la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) com la fortalesa econòmica de l'Eurozona continuen sent molt favorables per al euro.

La jornada arrencava amb la notícia de nous màxims de més de tres anys per a l'euro, que polvoritzava els 1,2500 dòlars i superava els anteriors màxims del 25 de gener. Però, hores després, la divisa dels EUA va aconseguir donar-li la volta a la truita i retallar l'auge de la moneda de més d'un 2,5% en una setmana, fins al nou rècord des de desembre de 2014.

Res ha canviat en el panorama del dòlar, que segueix mostrant-se afeblit. "El tancament de posicions, la reducció del risc i la presa de beneficis abans del llarg cap de setmana als EUA, que acaba aquest dilluns amb la festivitat del Dia del President, van servir en safata el rebot de la divisa nord-americana contra tots els seus rivals", explica Stephen Innes, analista d’Oanda. "Tècnicament, la fallada en la resistència que es troba als 1,2550 dòlars i l'avanç del dòlar d'un 1,2% enfront de l'euro, propicien que el 'bitllet verd' perllongui el seu ral·li d'alleujament", avisa per la seva banda Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

El tancament de posicions, la reducció del risc i la presa de beneficis abans del llarg cap de setmana als EUA, que acaba aquest dilluns amb la festivitat del Dia del President, van servir en safata el rebot de la divisa nord-americana contra tots els seus rivals

Les compres en el dòlar es prolonguen aquest dilluns, com a reacció a la profunda depreciació de la setmana passada. A l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, la moneda dels EUA posa terra pel mig amb els mínims de tres anys assolits divendres, als 88,253 punts i puja per sobre dels 89,00 punts. La lliura també cedeix posicions fins a fregar els 1,40 dòlars, des de la fita de dues setmanes de divendres, per sobre dels 1,41 dòlars, tot i que la primera ministra britànica, Theresa May, hagi anunciat que l'acord que regularà la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea després del 'Brexit' quedarà més o menys resolt per a finals de 2019, encara que molts dels seus aspectes ja entraran en vigor al llarg de l'any vinent.

En el seu encreuament contra el ien, la moneda dels EUA també rebota fins als 106,50 iens, després de caure a un mínim de 15 mesos divendres, als 105,50 iens. L'auge de la moneda nipona, de més d'un 2,8% en tot just una setmana -un 6% aquest any- ha disparat les alarmes al Govern de Shinzo Abe. Les alces de la moneda del país del sol naixent no són gens benvingudes pel gabinet del primer ministre, ja que pot acabar oscant la recuperació econòmica del país. Tot i que el ministre d'Economia, Taro Aso, va tractar de dissipar les sospites que es preparés una intervenció per lligar en curt el ien, altres membres de l'Executiu nipó han assenyalat el contrari.

En aquest sentit, els analistes de Danske Bank criden a estar molt atents a qualsevol intervenció del governador del Banc del Japó (BoJ per les sigles en anglès) Haruhiko Kuroda. "En aquest punt, sembla que és l'únic que pot oferir suport al dòlar/ien", comenten. Però la reassignació en el càrrec del banquer central de divendres passat, que Abe va demorar més del necessari, ha tingut escàs efecte en la cotització de la divisa.

L'EURO SEGUEIX BEN APUNTALAT

En qualsevol cas, i encara que els experts adverteixen que en el llarg termini es mantindrà la fortalesa de l'euro davant la seva contrapart dels EUA, coincideixen a subratllar que la caiguda del dòlar la setmana passada va ser exagerada, per la qual consideren "natural" el rebot. "El ritme del ral·li de l'euro/dòlar després de les dades de consum dels EUA va sorprendre el mercat de les divises, que no es manté aliè a l'elevada volatilitat que recorre altres places financeres", argumenta Innes.

Tot i la intervenció del membre del consell del BCE, Benoit Coeuré, que va confirmar que el supervisor monetari està pròxim a canviar la seva guia per als mercats a mesura que es prepara per posar fi a la seva política ultra-expansiva, van ser precisament aquestes condicions de mercat més "mogudes" del que és habitual, les que van dinamitar la divisa compartida, explica l'expert d’Oanda.

Però en algun moment "els operadors posaran rumb cap a nivells propers als 1,30 dòlars, gràcies a la solidesa de l'economia i l'orientació dels mercats cap a un enduriment de les polítiques del BCE", conclou l'analista.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "la resistència que el preu presenta a la part superior del canal baixista de llarg termini és, en el seu dia a la zona dels 1,30 dòlars, i ara a la zona dels 1,26 dòlars", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamania." Per tant i si bé és cert que l'euro encara pot pujar una mica més en el seu encreuament contra el dòlar, hem de saber que el preu presenta importants resistències a la volta de la cantonada", avisa.

Noticias relacionadas

contador