transport shopping cart shopping retail business 1165437

Les vendes del comerç al detall van augmentar un 0,7% a la zona euro i un 1,1% a la Unió Europea (UE) durant el 2022, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

Al desembre, el volum desestacionalitzat del comerç al detall va disminuir un 2,7% a la zona euro i un 2,6% a la UE, en comparació amb el novembre, mentre que enfront del desembre del 2021, l'índex de vendes al detall ajustat de calendari va caure un 2,8% a la zona euro i un 2,5% a la UE.

Per components, l'últim mes del 2022 enfront del mes previ, el volum del comerç minorista va baixar a la zona euro un 2,9% per als aliments, les begudes i el tabac i un 2,6% per als productes no alimentaris, mentre que va créixer un 2,3% per als carburants per a automòbils. A la UE, va baixar un 2,9% en el cas dels aliments, les begudes i el tabac i un 2,8% en el dels productes no alimentaris, mentre que va créixer un 2,3% en el dels combustibles automòbils.

Entre els Estats membres per als quals es disposa de dades, els majors descensos mensuals del volum total del comerç al detall es van registrar als Països Baixos (-6,3%), Alemanya (-5,3%) i Luxemburg (- 3,8%). Els augments més importants es van observar a Eslovàquia (+2,3%), Àustria (+1,6%) i Romania (+1,3%).

Per la seva banda, comparant el desembre del 2022 amb el mateix mes del 2021, a la zona euro el volum del comerç minorista va disminuir un 6,9% per als aliments, les begudes i el tabac i un 0,6% per als productes no alimentaris, mentre que va créixer un 6% per als carburants d'automoció. A la UE, va caure un 6,6% en el cas dels aliments, les begudes i el tabac i un 0,9% en el dels productes no alimentaris, mentre que va pujar un 7,3% en el cas dels combustibles per a automoció.

Entre els Estats membres per als quals es disposa de dades, els descensos anuals més importants del volum total del comerç al detall es van registrar a Bèlgica (-9,2%), Dinamarca (-8,4%) i Suècia (-7,1%). Els augments més importants es van observar a Malta (+5,7%), Romania (+5,3%) i Espanya (+4,6%).

"Les dades de vendes al detall de la zona de l'euro confirmen que el desembre va ser un mes difícil per a la despesa de les llars", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics, que apunten que, en conjunt, el volum de vendes al detall a la zona euro va baixar un 1,1% al quart trimestre, després de caure un 0,5% al tercer.

De cara al primer trimestre del 2023, "no sembla gaire millor, cosa que recolza la nostra opinió que el consum pesarà sobre el creixement del PIB aquest trimestre, com probablement va passar al quart", diuen. "És cert que la confiança dels consumidors està augmentant, però la inflació continua sent alta, malgrat la caiguda del desembre i el gener, i la pressió sobre els ingressos reals continua sent commovedora", afegeixen.

Creuen que "l'enduriment dels criteris de concessió de préstecs i la pujada dels tipus d'interès no ajuden, com tampoc no ho farà la relaxació dels ajuts fiscals a la compra de carburants. L'arrossegament -si les vendes al detall es mantinguessin al nivell de desembre durant tot el primer trimestre- apunta a una caiguda de l'1,4% de les vendes al detall aquest trimestre. Creiem que serà lleugerament menor, però comparable a la caiguda del quart trimestre”.

Noticias relacionadas

contador