la commission europeenne abaisse sa prevision du pib en zone euro pour 2021

L'economia de la zona euro dona la sorpresa i s'encamina a evitar la recessió. El Producte Interior Brut (PIB) va registrar el 2022 un creixement del 3,5%, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, mentre que al quart trimestre de l'any l'economia de la regió es va expandir un 0,1%.

A tota la Unió Europea (UE), el PIB va tancar l'any amb un avanç del 3,6%, després d'estancar-se a l'últim trimestre. Cal recordar que al tercer trimestre del 2022 l'economia havia crescut un 0,3% tant a la zona euro com a la UE.

Entre els Estats membres per als quals es disposa de dades corresponents al quart trimestre, Irlanda (+3,5%) va registrar el major augment en comparació amb el trimestre anterior, seguit de Letònia (+0,3%), Espanya i Portugal (els dos +0,2%). Per contra, els descensos més importants van tenir lloc a Lituània (-1,7%), Àustria (-0,7%) i Suècia (-0,6%).

"L'informe avançat sobre el PIB de la zona euro mostra que el creixement econòmic es va tornar a alentir al quart trimestre, però no va caure en picat, cosa que contradiu el missatge de les enquestes", diuen els analistes de Pantheon Macroeconomics, que assenyalen que tot i que el comunicat d'Eurostat no conté detalls, "sospitem que el llast de la demanda interna es va veure compensat per una contribució positiva del comerç net".

Amb vista al primer trimestre del 2023, creuen que el PIB de la zona euro caurà, "ja que la pujada dels tipus d'interès i l'enduriment dels criteris de concessió de préstecs desincentiven la inversió, mentre que la inflació, encara elevada, manté sota control la despesa de les llars, contrarestant qualsevol impuls continuat del comerç net”.

Així, esperen una caiguda intertrimestral del PIB del 0,2% entre el gener i el març. I matisen: "Les revisions són sempre probables, però, si tenim raó en esperar una caiguda del PIB al primer trimestre, prendre les dades d'avui al peu de la lletra significa que la zona euro probablement va evitar entrar en una recessió tècnica aquest trimestre. Això encoratjarà el Banc Central Europeu (BCE), que continuarà endurint la seva política monetària per lluitar contra la inflació”.

Per la seva banda, a Oxford Economics destaquen que "l'economia de la zona de l'euro va evitar una contracció al quart trimestre del 2022, però el creixement va continuar sent molt feble" i creuen que és probable que el creixement anual ho continuï sent. "Encara que la inflació disminueixi, els ingressos reals trigaran a recuperar-se plenament. L'impacte de l'enduriment de la política monetària del BCE també continuarà repercutint en l'economia real. Tot i el canvi positiu recent de les dades de les enquestes, és poc probable que això es tradueixi en un sòlid comportament del PIB de la zona euro”, afegeixen.

"És fantàstic veure que el PIB de la zona euro ha estat millor del que s'esperava. És tot un èxit tenint en compte els notables vents en contra als quals s'enfronta la regió", afirmen a Titan Asset Management, on opinen que "això augmenta les probabilitats que el BCE segueixi endavant amb el seu cicle de pujades de tipus previst, cosa que significa que la regió encara no està fora de perill en començar el que probablement serà un complicat 2023".

Noticias relacionadas

contador