cb cuenta bancos11sh111

Les consultes, queixes i reclamacions financeres no deixen de créixer any rere any. Entre els temes més recurrents destaquen l'obligació de contractar productes addicionals, la modificació de les condicions dels comptes, el cobrament de comissions pels descoberts, els tràmits per tancar els comptes i els problemes amb el crèdit revolving.

Segons l'Assessoria de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en va rebre 46.681 durant el 2021. I, encara que algunes són fruit d'un simple malentès, "altres d'una comunicació no advertida, però sovint tenen a veure amb males pràctiques", assegura.

Per això, recomana revisar les condicions dels productes contractats i estar atent a les comunicacions que remet el banc. Entre les més habituals en destaquen cinc.

La contractació d'un préstec o un dipòsit pot implicar un cost afegit, com ara mantenir un compte obert a l'entitat. Però el banc no podrà incrementar de manera unilateral aquesta comissió, si el compte vinculat es va obrir i es fa servir només per a la gestió del producte.

L'impagament d'una quota d'un préstec o quedar-se en números vermells sol implicar una comissió per reclamació per posicions deutores. Ara bé, segons el Banc d'Espanya, el cobrament només és procedent si l'entitat ha dut a terme una gestió individualitzada (tenint en compte les circumstàncies de cada client) i és d'acord amb el cost suportat per l'entitat. No es podrà aplicar de manera automàtica davant de qualsevol deute. Per tant, no n'hi ha prou de remetre una carta generada per ordinador.

El banc està obligat a facilitar gratuïtament l'emissió de certificats de posicions dels comptes d'un client mort. El cobrament per un servei d'assessorament només es pot aplicar si el client ho va sol·licitar de manera explícita.

La norma de serveis de pagament indica que els usuaris poden cancel·lar el contracte en qualsevol moment i sense preavís, i no especifica que s'hagi de fer per unes vies concretes; ni tan sols a la sucursal en què el compte es va obrir, tal com exigeixen algunes entitats (llevat que s'indiqui al contracte).

Els que haguessin contractat un crèdit revolving amb la targeta de crèdit abans del març del 2020, s'han pogut veure afectats per interessos abusius. Tot i que els bancs els van rebaixar a partir de llavors, el client pot reclamar els cobrats abans.

contador