ep familias monoparentales
EUROPA PRESS/JCCM

Les famílies que es van declarar en concurs de creditors (suspensió de pagaments i fallides) davant la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes van baixar un 8,5% durant el tercer trimestre de l'any en relació al mateix període del 2017, fins a sumar-ne 301. Per la seva banda, les empreses concursades van baixar un 3,6%, fins als 778 procediments de fallida, segons l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicada aquest dimarts.

D'aquesta manera, sumant famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del tercer trimestre es va situar en els 1.079, xifra un 5% inferior a la del mateix període del 2017.

En taxa intertrimestral (el tercer trimestre de l'any sobre el segon trimestre del 2018), el nombre de deutors concursats va retrocedir un 33%, la pitjor caiguda durant un tercer trimestre en almenys cinc anys. Aquest descens és resultat de la disminució d'un 26,6% del nombre de famílies declarades en concurs i de la contracció d'un 35,2% de les empreses concursades.

Sumant famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del tercer trimestre es va situar als 1.079, xifra un 5% inferior a l'any passat

De les 778 empreses que van entrar en concurs durant el tercer trimestre, 81 eren societats anònimes, amb un descens interanual del 12,9%, mentre que 615 eren societats limitades, un 7% menys que en el tercer trimestre del 2017.

Les persones físiques amb activitat empresarial van elevar els processos concursals un 69,2% en taxa interanual, fins a totalitzar-ne 66, encara que van descendir un 21,4% respecte al trimestre anterior.

Durant el tercer trimestre, els concursos voluntaris van baixar un 6,9% en relació al mateix període del 2017, fins a sumar 1.002, mentre que els concursos necessaris es van incrementar un 28,3%, amb un total de 77 processos.

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van baixar un 25,9% en taxa interanual, mentre que els abreujats van retrocedir un 2,2%, fins els 100 i 979 processos, respectivament.

COMERÇ, EL SECTOR AMB MÉS EMPRESES EN CONCURS

El 23,8% de les empreses que van entrar en concurs entre juliol i setembre tenien com activitat principal el comerç (185 concursos), mentre que el 15,8% es dedicava a la construcció (123).

Així mateix, l'estadística reflecteix que el 55,8% de les empreses concursades té menys de sis assalariats, i dins, el 32,9% no té treballadors al seu càrrec. Així mateix, el 24,6% del total de les empreses concursades durant el tercer trimestre té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 20,6% té quatre anys d'antiguitat o menys.

Segons l'INE, el 23,8% de les empreses concursades amb quatre anys d'antiguitat o menys operaven en el sector del comerç, mentre que el 54,5% de les quals tenien 20 anys d'antiguitat o més es dedicaven al comerç i a la indústria i energia.

El 34,8% de les empreses concursades en el tercer trimestre es van concentrar en el tram més baix de volum de negoci (fins als 250.000 euros) i eren principalment societats de responsabilitat limitada.

Catalunya, Madrid i Comunitat Valenciana van ser les comunitats amb major nombre de declaracions de concurs durant el tercer trimestre

CATALUNYA, AL CAPDAVANT DELS CONCURSOS

Per comunitats, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana van ser les comunitats amb un nombre de declaracions de concurs més elevat durant el tercer trimestre. En concret, Catalunya va sumar 302 concursos, Madrid va registrar 182 i la Comunitat Valenciana, 143. Les regions amb menys suspensions de pagaments en el tercer trimestre van ser Extremadura (4), la Rioja (6), i Cantàbria (9).

Cinc comunitats van incrementar durant el tercer trimestre el nombre de deutors concursats en relació al mateix període de 2017: Astúries (+88,9%), Cantàbria (+28,6%), Catalunya (+16,2%), Madrid (+15,9%) i Múrcia (+10,3%).

A la resta de regions es van registrar descensos interanuals. Els més pronunciats van correspondre a Extremadura (-69,2%), Castella-La Manxa (-50%) i Andalusia (-28%).

Amb l'entrada en vigor de la Llei Concursal l'1 de setembre del 2004, l'INE va substituir l'antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la del procediment concursal, i va reemplaçar els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, denominant deutors concursats les entitats sotmeses a aquest procés.

Noticias relacionadas

contador