ep recursodinero
ACEA

El deute de les famílies va baixar un 0,1% l'agost, fins als 705.977 milions d'euros, xifra que suposa 911 milions d'euros menys que el mes anterior, segons les dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya. En taxa interanual, l'endeutament de les llars espanyoles va caure un 0,1% respecte a l'agost de 2017, amb un descens de 979 milions d'euros.

D'aquesta manera, l'endeutament de les famílies baixa l'agost després d'haver iniciat l'any amb un retrocés del 0,4% el gener, que es va moderar el febrer (-0,2%), i després de la pujada del 0,3% de març, l'estabilització l'abril (-0,05%) i maig (+0,09%), i l'ascens de juny (+1,3%) i juliol (+1%).

El deute empresarial cau al seu nivell més baix des de maig de 2006

Durant els últims mesos el deute de les llars espanyoles ha anat, en general, baixant fins a situar-se a nivells previs a la crisi a causa de la reducció gradual dels préstecs contrets, de la caiguda dels tipus d'interès i l'abaratiment dels crèdits.

El descens del deute de les famílies durant el vuitè mes de l'any es deu principalment al descens dels crèdits destinats a l'habitatge, que es van situar als 524.257 milions d'euros, un 0,2% menys a nivell mensual i un 1,8 % inferior a nivell interanual.

Tot i el descens de la inversió de les llars en habitatge durant els últims anys, l'import que les famílies destinen a la seva llar continua ocupant la major part del seu endeutament, ja que en suposa al voltant del 74,2%.

Per la seva banda, es van incrementar els crèdits destinats al consum, que es van situar als 181.720 milions d'euros, xifra que representa un augment del 0,2% davant de les dades del mes de juliol i un 5% més que l'import registrat durant el mateix mes de l'exercici precedent.

De la seva banda, les empreses van reduir també el seu deute al mes d'agost. En concret, el deute de les empreses es va situar als 872.281 milions d'euros, un 0,7% menys que un mes abans i un 2,7% menys que al mateix mes de l'any passat. De fet, la xifra suposa el nivell més baix de deute empresarial des de maig de l'any 2006.

La reducció del deute empresarial l'agost s'explica, fonamentalment, per la baixada dels préstecs d'entitats de crèdit residents, davant l'augment dels valors diferents d'accions i el manteniment dels préstecs de l'exterior.

En concret, els crèdits d'entitats residents van baixar fins als 488.092 milions d'euros, un 1,3% menys mensual i un 4,5 inferior a la xifra del mateix mes de l'any anterior, alhora que els valors diferents d'accions es van elevar un 0,6%, mensual, fins als 99.129 milions, un 6% per sobre de la xifra de fa un any (99.129 milions).

Finalment, els préstecs de l'exterior es van mantenir pràcticament al mateix nivell que al mes anterior, en 285.060 milions, si bé van baixar un 2,5% a nivell interanual.

Noticias relacionadas

contador